Jason "Timbuktu" Diakité följer sina rötter i "En droppe midnatt"

15 min

Möt Jason Diakité, även känd under sitt artistnamn Timbuktu, debuterar som författare med den självbiografiska boken "En droppe midnatt", där han utforskar sina rötter.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt här

Som rappare har Jason Diakité en lång karriär. Han debuterade år 2000 och sedan dess har han släppt åtta album, kammat hem sju Grammisar och fem P3 Guld-priser, bland annat som Årets artist.

Det politiska har löpt som en röd tråd genom hans musikkarriär, och förutom att prisas för sin musik har du fått flera pris för din anti-rasism. När han tog emot "5 i 12"-rörelsens pris för sitt arbete mot rasism höll han ett tal i riksdagen med passet i handen, som blev väldigt uppmärksammat.

"En droppe midnatt" är en självbiografisk bok som där vi får följa hans uppväxt som en av få barn med mörk hud i Lund och hur det formar hans uppfattning av din identitet: Från att önska att huden var vit till en period av politiskt uppvaknande efter att ha läst Malcolm X, varefter han inte ville sitta till bords med sin mamma och syster för att de var vita.

Boken handlar också om afro-amerikansk historia - båda Jason Diakités föräldrar är amerikaner - och han reser i framförallt sin pappas släkts fotspår; från Harlem i New York ner till bomullsfälten i den amerikanska Södern.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria Götselius

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista