KONSERT: Euroradio Jazz Orchestra 2016

Här finns inget ljud

Dags för årets upplaga av EJO - alltså Euroradio Jazz Orchestra. Ett projekt inom den europeiska radiounionen EBU där ett storband med musiker, under 30 år, från olika medlemsländer uppträder.

I år var det BBC och Skottland som stod för värdskapet. Valet av bandledare och kompositör föll på Tommy Smith, Skottlands stolthet, saxofonist som spelade redan som tonåring med proffsen i New York och har spelat med musiker som Gary Burton, Chick Corea, Kenny Barron, John Scofield, Dizzy Gillespie osv. Han har grundat Scottish National Jazz Orchestra och är idag jazzansvarig på musikkonservatoriet i Glasgow och det är där som konserten ägde rum den 17 november.

I årets upplaga bidrar Sveriges Radio med två musiker. Det är Nick Klaman på trumpet och Kristoffer Siggstedt på bastrombon.

Nick Klaman har redan hunnit med att spela en hel del i Europa och går sista året på musikhögskolan i Stockholm. I våras släppte han ett album Devil´s Dance med sin egen grupp Nick Klaman Quintet.

Kristoffer Siggstedt är eftersökt frilansmusiker med sin bastrombon och har spelat med Norrbotten Big Band såväl som Sveriges Radios Symfoniorkester. Han rör sig alltså fritt mellan jazz och klassiskt.

Hela första delen av konserten består av en svit av Kenny Wheeler, Sweet Sister Suite, med trumpetsolisten Alexandra Ridout från Storbritannien och som är bara 17 år. Sjunger gör grekiska Irini Arabatzi.  I andra delen hör vi bland annat delar ur Tommy Smiths egen jazzsvit Torah.

Producent och programledare: Marie Vesterholm

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.32
  Ejo, Tommy Smith - Sweet Sister Suite
  Kompositör: Kenny Wheeler
 • 21.32
  Tommy Smith, Ejo - Torah
  Kompositör: Tommy Smith
 • 21.46
  Tommy Smith, Ejo - Splatch
  Kompositör: Marcus Miller
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".