Det är såhär demokrati ser ut: Palmira Koukkari Mbenga i Miami

3:29 min

Utrikeskrönika den 14 november 2016. Miami.

Vi sitter på ett café i Downtown Baltimore någon vecka innan presidentvalet. Aktivisten Kwame Rose berättar att han åkte upp till Washingon DC och stod ute i kylan för att titta på President Barack Obamas installation som USAs första afroamerikanska president. Han gick på high school och kände sig hoppfull. Någon som såg ut som han själv skulle styra landet och han tänkte att det skulle ge den förändringen han ville se. Change - det var ju Obamas slogan under kampanjen 2008. När han idag tänker tillbaka på den kalla januaridagen tänker han; "Varför gjorde jag det där för?".

Kwame Rose känner inte att han eller andra afroamerikaner har fått det bättre. Har Obama varit en bra president för hela USA? Visst, säger han. Men han tycker inte att hans politik gynnar afroamerikaner. Det tycker han inte om någon av årets kandidater heller, därför ska han inte rösta i presidentvalet - utan bara i lokalvalet där han menar att makten att förändra ligger som det ser ut nu.

Det här med förändring är någonting som återkommer när jag reser runt i USA veckorna kring valet. Många amerikaner ville se förändring, på nått sätt. Antingen den första kvinnan i vita huset, en outsider som visserligen är stenrik och affärsman men inte tillhör Washington-eliten och som lovar att ta landet i en helt annan riktning. Och så dem som inte vill se någon av dem, men något annat. Ett alternativ som inte erbjuds.

På valkvällen träffar jag Jessica Fernandez, som är ordförande för Miami Young Republicans. Hon är glad och chockad över att Donald Trump vann, hon hade förberett sig på en förlust. Hon känner att hon och andra som tycker som hon äntligen fått sin röst hörd och tror att Donald Trump kommer skapa fler jobb. Hon tror att det är därför han vann, trots alla anklagelser om sexism och rasism, som hon inte tycker är sanna.

"Har du hört?" frågar killen i receptionen på mitt hotell, när jag stapplar in vid tre på morgonen, någon timme efter mötet med Jessica. "Vadå?" svarar jag, som om det fanns någon fråga vad han pratade om. "Trump vann" säger han, och jag kan se oron i hans ögon. Han berättar att han inte kunnat koncentrera sig på jobbet ända sedan hans kompis smsade honom om valresultatet. Tänk om han skickar ut oss alla? säger han, som är från Venezuela men bott i USA i många år.

De följande dagarna träder bilden av ett splittrat USA fram och protester mot valresultatet sprider sig över hela landet. Slagordet är Not my president - inte min president. Många av de som protesterar vet att de antagligen inte kan göra något åt resultatet, m§en de vill åtminstone visa att de är arga. Många vill också se en förändring av valsystemet - bort med elektorssystemet så att flest röster vinner. Där var det igen - förändring. Tror du att protesterna kommer förändra någonting? Frågar jag Gerard som demonstrerar i Miami. "Jag vet inte? Visste Martin Luther King att något skulle förändras? Det gjorde han såklart inte, men det spelar ingen roll. Det är ändå värt det", svarar han.

Det är lätt att fråga sig hur ett så delat land som USA är nu ska gå vidare från det här valet. Kommer de kunna enas? De jag frågar säger att det är ingen som vet, men många hoppas.

I Miami lider protesten mot sitt slut och demonstranterna samlas i en ring och sjunger: "This is what democracy looks like". Det är såhär demokrati ser ut.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".