Cecilia Uddén, S:t Görans kloster utanför Luxor

4:03 min
Utrikeskrönikan den 16 november 2016. St Görans kloster utanför Luxor.

Här är Mar Girgis klostret utanför Luxor, onsdag.

Och här är det inte den spektakulära månens storlek som har uppmärksammats de senaste dagarna utan jag har istället flera gånger fått frågan: Ser du Mar Girgis i månen? Ser du S:t Göran och draken där uppe på månskivan?

Det är Mar Girgis festival, den årliga s:t Görans karnevalen, som pågått i en vecka - kristna koptiska pilgrimer från hela södra Egypten har flockas till klostret och den lilla dammiga byn Riziqat för att hedra S:t Göran och ta emot hans välsignelser.

En av prästerna, Fader Mathias berättar för mig att uppemot en miljon kristna från södra Egypten har varit här under veckan och flera underverk har skådats - en kvinna som kom hit i rullstol, gick härifrån på egna ben - och S:t Göran själv har skådats inte bara i månen utan också svävande som ett skyddshelgon över tältlägret där de utsatta pilgrimerna övernattar, skyddade av S:t Göran säger de flesta att de inte är rädda för jihadistiska attentat.

Mar Girgis är samme S:t Göran som finns i Gamla Stan - den storslagna skulpturen i Storkyrkan - år 1489, beställd av Sten Sture som tack för segern mot danskarna i Brunkeberg 1471, och som syftade till att skapa en samlande nationell symbol.

När jag var liten och åkte på skolutflykt till Gamla Stan, var jag övertygad om att S:t Göran var svensk, och blev lite besviken senare när jag förstod att han var favorithelgon för hela Europas riddare på Medeltiden - avståndet till hjälten växte. Och här bland de kristna i södra Egypten är det ingen som tänker på Mar Girgis som något annat än Martyrernas Prins, en palestinsk riddare i den romerska armén, torterad och dödad för sin tro och begravd på okänd plats. Men legenden säger att på 300-talet hade en egyptisk munk en dröm där Gud visade honom var S:t Görans kvarlevor fanns, de grävdes upp och fördes till denna plats där Mar Girgis klostret byggdes.

Runt klostret där hundratusentals fötter piskat upp ett stort moln av damm och sand, finns inga storslagna skulpturer av Mar Girgis, tvärtom, det är fult och fattigt. Neonlysrör och Betong. Och bilder av S:t Göran med blinkande lila, gröna och blå julgranslampor. Och bland souvenirerna finns inte bara S:t Göran, Jesus, Jungfru Maria utan också skulpturer och bilder av präster och påvar inom den koptiska kyrkan.

Jag köper en trästämpel - en sådan som man använder för att stämpla oblat med till nattvarden - och frågar Fader Mathias om han känner till de svenska kopplingarna till St Göran. Det gör han inte, men han lyser upp när han får klart för sig att Mar Girgis, vars kvarlevor finns här i den lilla dammiga byn, också är så pass känd långt borta i Sverige OCH att den svenska ärkebiskopen snart kommer på officiellt besök till den koptiska kyrkan.

Ärkebiskop heter patriark på arabiska. Men vår patriark är en kvinna, säger jag, vad tycker du om det? Fader Mathias ser förskräckt ut och svarar: No comment.
Inga kommentarer.