P1 Kultur: Från JT Leroy-skandalen till rysk och kinesisk sci fi

Här finns inget ljud
I dagens P1 Kultur reser vi i tiden till 2002 då den kultförklarade författaren JT LeRoy var på Sverigebesök och lurade alla journalister, men inte bara dem utan även Madonna, Courtney Love och Bono.

Hela den litterära världen och världsartisterna hade tagit den HIV-smittade späde JT LeRoy till sitt hjärta. Hans självupplevda berättelse "Sarah" handlade om hans uppväxt som truckerhora, hur han redan som barn, utklädd till flicka, tvingats prostituera sig i en tillvaro fylld av övergrepp och vuxensvek.

Men det visade sig att JT LeRoy inte fanns. Att böckerna var skrivna av Laura Albert. Och att den person som rest land och rike kring och gett nervösa intervjuer om sitt förflutna, i själva verket spelades av en kvinna. Nämligen Savannah Knoop, halvsyster till Laura Alberts dåvarande partner.

Vi möter också den ryske science fictionförfattaren Dmitrij Gluchovskij, aktuell på svenska med romanen "Future". Men han kanske är mest känd för serien Metro som kommit i många delar.

Och apropå science fiction så har det precis kommit ut en antologi med kinesisk science fiction med titeln "Invisible Planets". P1 Kultur får besök av översättaren Anna Gustafsson Chen, expert på kinesisk sci-fi, för ett samtal om vad som utmärker kinesisk sci-fi och om det möjligen finns beröringspunkter med den ryska?

Dagens OBS-essä handlar om litteraturkritik, Annina Rabe har läst kritikern James Woods bok "så nära livet man kan komma" och Madeleine Gustafssons samlingsvolym med kritik: "Påminnelser".

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj