Attentatet i Berlin och den politiska konflikten i Polen

41 min
Vad innebär attacken på julmarknaden för Tyskland? Förändras vårt beteende om vi upplever en ökad risk för attentat? Slutligen fördjupar vi oss i den politiska konflikten i Tysklands grannland Polen.

Attentatet i Berlin

Berlin har utsatts för, vad det verkar som, en fruktansvärd terrorattack. Daniel Alling, dagens programledare, har varit korrespondent i Tyskland och tycker att något av de trevligaste sakerna som finns att uppleva i Berlin är just julmarknaderna.

Vi ska prata om det som har hänt i Berlin. Vad gör detta med staden? Vad gör detta med Tyskland? Vad innebär det för Merkel? Och vilken påverkan har det på oss som bor en bit därifrån?

Vi ringer upp Ingrid Brekke, norsk journalist på tidningen Aftenposten samt pratar med Daniel Allings vän Holger Anhalt som är uppvuxen i Västberlin och som skulle ha gått på julmarknaden.

Den politiska konflikten i Polen

Vi pratar också om Polen, där Daniel också var korrespondent.

En djup klyfta går genom landet. Demonstrationerna och de hårda orden avlöser varandra. Vad beror allt detta på och hur skulle ett helande av landet kunna se ut?

Mika Larsson, polenexpert och Tomasz Walat, korrespondent i Sverige för polska magasinet Politica kommer till studion.

Psykiska konsekvenser efter ett attentat

Förändras vårt beteende om vi upplever en ökad risk för attentat? Vad innebär attacken på julmarknaden för Tyskland?

Vi gästas av Bengt Andrée, psykiater Regionalt kunskapscenter för kris och katastrofpsykologi samt Johan Anderberg författare och journalist på nyhetsmagasinet Fokus. De kommer till studion och pratar om vilka psykiska konsekvenser ett attentat kan få på både de drabbade och oss som tar del av rapporteringen här i Sverige. 


Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Rigmor Ohlsson

Skriv till oss!