Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Tropiska djur i Grönlands berg
Ons 21 dec 2016 kl 12:10
På Grönland finns tropiska fossil av både de första fyrbenta fiskar som klev upp på land, och av reptiler som senare återvände till vattnet.

Nordöstra Grönlands nationalpark är världens största. Här finns levande isbjörnar och myskoxar. Men också många utdöda djur i berggrunden.

Under Devontiden för 380 miljoner år sedan klev de första fiskarna upp ur vattnet som fyrbenta djur i en tropisk miljö. De har lämnat fossil efter sig i den grönländska berggrunden. Men här finns också fossil efter reptiler som 150 miljoner år senare, under den geologiska perioden Perm, återvände till havet.

Vad är det som driver djur att lämna sin miljö och söka sig nya jaktmarker? Det frågar sig fossilletarna på Grönland. Under en månad har de, med isbjörnsbössan på axeln, letat fossil på 800 meters höjd och burit hem 30-kilosbördor till tältlägret. Nu efter två månader har lådorna kommit hem till Uppsala för analys.

I programmet hör vi Henning Blom, paleontolog vid Institutionen för organismbiologi vid Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".