Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
P1 Kultur om Josephine Baker och den nya filmpolitiken 2017
Ons 21 dec 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Vi besöker en stor utställning kring artisten Josephine Baker, som på 1920-talet gjorde skandalsuccé i Paris med banankjol och exotisk erotik. Dessutom samtal om den nya filmpolitiken efter årsskiftet

På Dansmuseet i Stockholm visas just nu utställningen med namnet Noir et Blanc, alltså "Svart och vitt". I hela källarvåningen presenteras 20-talets Paris, då fascinationen för vad som kallades "det svarta" och den exotiska afrikanska kulturen nådde sin kulmen - samtidigt som rasismen var i högsta grad levande i både Europa och USA.

Och den främsta symbolen för hela den här dubbelheten var sångerskan och dansösen Josephine Baker. Med sina märkliga utstyrslar, inte minst den berömda banankjolen, drog hon som en stormvind genom Paris och behöll sin stjärnstatus livet ut.

Men vem var egentligen Josephine Baker? Och hur fungerar den här exotiseringen - då och nu? P1 Kulturs reporter Jenny Teleman tog med mig skådepelaren Nanna Blondell till Dansmuseet för att hitta människan bakom banankjolen.

Och så blir det film. Efter nyår sjösätts den nya filmpolitiken, där staten har en mer aktiv roll. Men vad handlar det egentligen om? Kulturredaktionens kritiker Emma Engström reder ut stödformer och stridsfrågor.

Dessutom har vi träffat skådespelaren Casey Affleck, som spelar huvudrollen i filmen "Manchester by the Sea" (svensk premiär på fredag). Filmen har fått en av de flesta nomineringarna till Golden Globe - det mest prestigefulla priset i Hollywood efter Oscarsstatyetten. Bland annat för bästa manus, bästa regi och bästa långfilm i dramakategorin.

Men allra mest favorittippad är Casey Affleck själv, i huvudrollen som Lee. I filmen tvingas han att återvända till sin hemstad för att ta hand om sin 16-årige brorson, när brodern ligger döende. Samtidigt behöver Lee konfronteras med den tragedi som tog hans egen familj ifrån honom. P1 Kulturs reporter Karin Svensson har träffat Casey Affleck.

I OBS Essä handlar det om makthavares relation till konsten, eller närmare bestämt om att vissa makthavare inte vill bli sedda i samband med vissa konstverk. När Irans president i början av 2016 besökte Rom, omslöts till exempel konsten i de Kapitolinska museerna av mystiska lådor för att dölja några av verken.
Konstvetaren Linda Fagerström berättar om hur konsten har beslöjats inte enbart då - utan vid många tillfällen genom historien. (Dagens OBS Essä är en återutsändning från januari 2016).

Programledare: Roger Wilson.

Producent: Mattias Berg.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".