Rymdfynd och brädbrädning viktigast 2016

45 min
Årets upptäckter, ebolavaccin och Veckomagasinets julklappstips.

Observationerna av de mystiska gravitationsvågorna från rymden, fyndet av en jordlik planet i vårt närmaste solsystem, och en dators seger över en människa i världens mest komplexa brädspel - där är de viktigaste vetenskapshändelserna 2016 enligt tidskrifterna Science och Nature. Vi fördjupar oss i listorna och hör också vad som är att vänta under nästa år när det gäller artificiell intelligens.

I vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om det nya ebolavaccinet, vi hälsar på hos de råttkittlande neuroforskarna i Berlin, hör om varför marinarkeologer sörjer att det inte blir en vindkraftpark i Hanöbukten, och summerar klimatåret 2016. Och så får vi redaktionens julklappstips.

INFORMATION OM FÄLLNING: Inslaget om klimatåret 2016 har fällts av Granskningsnämnden. I inslaget framgick att det varit rekordvarmt på sina ställen på Arktis. Det sades också att det varit omkring 20 plusgrader i lokala områden där det normalt ska vara minusgrader.
Granskningsnämnden konstaterar att inslaget gav det felaktiga intrycket att det hade varit 20 plusgrader i Arktis under december 2016. Det stämmer inte. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.