Ett avsnitt från Nordegren & Epstein i P1
41 min
Hållbart mode, maktens klänningar och mittens ideologi
Mån 12 dec 2016 kl 15:04
Vilken roll spelar klänningen i maktens korridorer? Hur ska man välja kläder för mindre klimatpåverkan? Och så reder vi ut definitionen av politikens mitt.

Maktens klänningar

I dag ska vi fördjupa oss varför klädvalet inte går att ignorera för en kulturminister, ständig sekreterare eller kronprinsessa. När Louise Epstein tog del av rapporteringen från lördagens nobelfest slog det henne att klänningarna även kan berätta något inte bara om den makt man har utan även om den makt man strävar efter. Kronprinsessan Victorias drottninglika klänning med stor vidd i en blandning av lyocell och ekologiskt siden, vad berättar den om hennes maktposition? Barbro Hedvall, författare tidigare ledarskribent på Dagens Nyheter, kommer till studion.

Hållbart mode

Det blir också mode ur ett klimatperspektiv – hur ser vi på hållbart mode? Varje år slänger den genomsnittlige svensken 8 kilo kläder. Hur kan man skapa en garderob som fungerar om man vill minska sitt klimatavtryck utan att bli deprimerad. Johanna Nilsson, designer och författare, hjälper och peppar oss till klädval som gynnar vår planet.

Definitionen av politikens mitt

I dag blev Liberalernas partiledare Jan Björklund intervjuad i Svenska dagbladet och han sa bland annat att mittenpartierna måste ta fler initiativ. Var finns mitten just nu i svensk politik och hur realistisk är Björklunds dröm om mittens revansch? Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach kommer till studion.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anders Backlund

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".