P1 Kultur: Dansk kulturkanon och tillbaka till Malmberget

Här finns inget ljud

En ny Danmarkskanon är fastslagen - vad är behovet bakom att definiera det danska? Reportage från Malmberget - en plats i konstant fysisk förändring som gör avtryck i kulturen.

Igår offentliggjordes resultatet i omröstningen för att ta fram en "Danmarkskanon". Det är kulturdepartementet som initierat det som nu kokats ner till tio danska värden och immateriella kulturarv. Men var kommer det politiska behovet ifrån att definiera danskheten? Samtal med danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Malmberget har i nästan 50 år befunnit sig i fysisk förändring. Malmbrytningen som gröper ur berget och tvingar samhället med sina runt 3400 invånare att flytta. Idag möter vi tre unga kulturarbetare som en gång lämnat sin hemort för att sen återvända till Malmberget och Gällivare.

Dagens essä från OBS handlar om serviceyrken och litterära skildringar av servicesamhället, en arbetarlitteratur som ställer frågor inte bara om den arbetande kroppen, utan även granskar själen. Författaren och litteraturvetaren Nina Björk har läst tidskriften Grantas senaste nummer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".