Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
P1 Kultur: Empatiprov och det västerländska tänkandet
Tor 15 dec 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kritiksamtal om essäboken "Empatiproven"; intervju med idéhistorikern Svante Nordin om det västerländska tänkandets historia; HC Andersens Snödrottning som barnopera och essä om norsk naturskildring.

Vad är egentligen empati, och varför vill vi så gärna vara empatiska? Det är några av frågorna som Leslie Jamison försöker besvara i sin personligt färgade essäsamling Empatiproven. Kritiksamtal med Åsa Moberg och Karin Arbsjö.

I den nya boken Filosoferna. Den moderna världens födelse och det västerländska tänkandet 1776-1900 står det moderna och idéerna som föddes i takt med det industrialiserade och globaliserade samhällets framväxt i centrum. Möt författaren och idéhistorikern Svante Nordin.

HC Andersens Snödrottningen har satts upp i många versioner. På lördag har Benjamin Staerns nykomponerad barnopera med influenser från både klassisk musik, symfonirock och popmusik premiär på Malmö Opera.

Vad skiljer svenska och norska författares blick på naturen? Dagens essäist i OBS Fredrik Sjöberg har läst bestsellern Havsboken av Morten Strøksnes.

Dessutom: Veckans ord. Vad betyder egentligen "agenda"?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".