BBCs vd Mark Thompson satsar hårt på mer produktioner utanför London

20 min

-Vi ska producera mycket mer program utanför London. Om några år arbetar över hälften av alla på BBC utanför London och sydöstra England. Det säger BBCs generaldirektör Mark Thompson i en intervju i Publicerat.

 

BBC flyttar bland annat hela redaktioner och en radiokanal till Manchester.

Detta sedan det visat sig att ju längre bort från London tittarna och lyssnarna bor, desto lägre värderar de BBC. Samtidigt betalar alla i riket licensavgifter.

 

Lokala förmågor

-Därför måste vi spegla hela Storbritannien bättre. Och locka fram lokala talanger från olika delar av landet, säger Mark Thompson.

Drygt 1600 BBC-anställda i London erbjuds nu jobb i Salford utanför Manchester, där sammanlagt kring 2500 personer kommer att arbeta.

 

Kamp om licenspengarna

Hör också Thompson om den livliga debatt som pågår just nu i Storbritannien om BBC:s påstådda dominans.

Och om striden om BBC:s licensmedel, som nu även kommersiella tv-bolag vill komma åt delar av. Detta för att många av etermedierna i Storbritannien är inne i en ekonomisk kris.

 

Västra hamnen i Malmö?

Tänk den omöjliga tanken att SVT:s och SR:s sportredaktioner skulle flyttas till Västra hamnen i Malmö. Dessutom de båda företagens barnprogram-produktion, en hel radiokanal, utbildningsprogram och utvecklingsavdelningen.

Ungefär det är vad som sker just nu i Manchester. ”MediaCityUK” i Salford England blir ett av världens största digitala mediecenter.

 

Radio Five Live

BBC sänder som bekant både radio och tv. Hela sportredaktionen flyttas till Manchester, precis som Radio Five Live, barnprogram-produktionen, utbildningsprogrammen och en stor del av framtids- och utvecklingsavdelningen.

Däremot har det kommersiella tv-bolaget ITV hoppat av sin etablering i Salford på grund av stora ekonomiska problem.

 

Får hjälp av BBC?

Men BBC erbjuder istället ITV möjlighet att flytta in i en del av BBCs lokaler. Samtidigt föreslår BBC att lokala konkurrenter runt om i landet ska få använda en del av BBCs material.

Alla förslag och utspel ingår i en omfattande debatt i Storbritannien om framtiden för BBC, men också om jätteföretagets konkurrenter.

 

Channel Four behöver pengar

En del anser till exempel att delar av licensavgifterna ska ges till konkurshotade tv-bolaget Channel Four. Andra vill slå ihop den kanalen med BBC Worldwide.

Kritiken mot BBCs påstådda dominans är hård nu när de kommersiella tv-bolagen med viss public service-inriktning har svåra ekonomiska problem. Båda bolagens ledning har avsatts.

 

Nätsatsning kritiseras

BBC kritiseras bland annat för att satsa för mycket på nätet och har redan avvecklat en del av sin uttalat kommersiella verksamhet.

är den tredje mest populära i Storbritannien. Övriga på tio i top-listan är amerikanska.

Hör Mark Thompson om den här något röriga situationen.

 

Public service-dag i Stockholm

På onsdag den 13 maj medverkar han dessutom i årets Public service-dag i Stockholm, som arrangeras gemensamt av SVT, SR och UR.

PS: En ursäkt för att kommenteringsfunktionen inte kopplades på! Och det är alltså onsdag som gäller för Public sevice- dagen. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".