Konstverken på allas läppar

45 min
En vandaliserad tunnelbanevagn, en nedklottrad svensk flagga och piratkopierad tv-spelsmusik - tre exempel på konst från Konstfack som granskats av jurister under våren. Men det mest omtalade verket i år måste ändå vara Konstfackstudenten Anna Odells fejkade psykos på Liljeholmsbron i Stockholm. Händelsen har gett eko, inte bara på kultursidorna och i oräkneliga rader bloggtext, utan också vid köksborden och fikarummen. Det som gör vårens konstdebatt ovanlig är att den handlar om verk som nästan ingen har sett. Den tolvte maj slår Konstfack upp portarna och där inne väntar svaret på den fråga som många av oss har ställt: Var det värt det? Vi frågar oss också: hur tänker vi på Konstnären i dag? Har det självförbrännande geniet en gång för alla förpassats till historien i en tid när det är lättare än någonsin att få insyn i andras tillvaro? Vi analyserar två aktuella dokumentärer: ”Mare Kandre - det är jag som är ett geni” och ”En film om Olle Ljungström”. Au contraire: Marie Lundström o

En vandaliserad tunnelbanevagn, en nedklottrad svensk flagga och piratkopierad tv-spelsmusik - tre exempel på konst från Konstfack som granskats av jurister under våren. Men det mest omtalade konstverket i år måste ändå vara Konstfackstudenten Anna Odells fejkade psykos på Liljeholmsbron i Stockholm.

Det har varit en ovanlig vår på Konstfack i Stockholm, som för inte så länge sedan mest förknippades med ung formgivning och trivsamma julmarknader där medelklassen kunde fynda grytlappar och smycken i spjutspetsdesign.

Den här våren har det mullrat, inte bara på kultursidorna och i oräkneliga rader bloggtext, utan också vid köksborden och fikarummen. Det som gör vårens konstdebatt ovanlig är att den handlar om verk som nästan ingen har sett.

På tisdag slår Konstfack upp portarna och därinne väntar svaret på den fråga som många av oss har ställt: var det värt det?

Nya Vågen sänder direkt efter utställningen. I studion: Martin Aagård, konstkritiker för Aftonbladet, Magdalena Dziurlikowska, konstnär och konstkritiker och Mårten Arndtzén, konstkritiker på kulturredaktionen.

Vi frågar oss också: hur tänker vi på Konstnären i dag? Har det självförbrännande geniet en gång för alla förpassats till historien i en tid när det är lättare än någonsin att få insyn i andras tillvaro. Vi analyserar två aktuella dokumentärer: Mare Kandre – det är jag som är ett geni och En film om Olle Ljungström. I studion: kulturskribenten Malena Rydell och kulturredaktionens Anneli Dufva.

Programledare: Kim Nordberg.