595 dagar av väljarvämjelse: Ekots Agneta Furvik i New York

3:44 min

Utrikeskrönika den 17 november 2016. USA.

New York, torsdag...

...och Manhattans många terapeuter, psykologer och psykoanalytiker har haft mer att göra än i mannaminne.

Ni vet dom där figurerna som i sin frånvaro ofta spelar en huvudroll i de många Woody Allen-filmer som framställer New York som att det går tretton terapeuter på dussinet i vartenda kvarter.

Nu behövs dom varenda en verkar det som, för ångestnivåerna har nått nya höjder här bland skyskraporna.

Och inte bara här i USA:s största, och om den får säga det själv, mest sofistikerade stad, där terapeuter ibland tycks vara en accessoar snarare än den livsnödvändighet som professionella pratpartners är för många människor.

För det är över hela landet som den stigande ångesten, det krypande obehaget och den kanske ibland lite lätt irrationella rädslan ökat starkt.

Om man får tro det amerikanska psykologförbundet, och det både får och ska man väl.     

I långt över ett år har alla de där svårhärbärgerade känslorna trängt sig allt mer in under skinnet på amerikanarna, så pass att över hälften av alla vuxna i USA bedöms ha så stora besvär att de behöver professionell hjälp.

52 procent handlar det om närmare bestämt, enligt det där psykologförbundets egen statistik.

52 procent som mått alldeles extra dåligt - av i grund och botten samma skäl.

För det går till och med att sätta ett datum på när det stora vemodet och den djupa vämjelsen rullade in över amerikanska själar och hjärtan, förmörkade deras hjärnor, sänkte deras serotoninnivåer och gjorde tillvaron märkbart och mätbart tuffare. 

Det var den 23 mars 2015 som allt började, det var då stressen och pressen sakta men säkert började stiga i det amerikanska folkdjupet.

Nä, det var inget terrordåd, ingen naturkatastrof, inget hisnande börsfall som drabbade USA den där marsdagen.

Det som hände, och det som satte i gång alltihop, det var att Ted Cruz då som allra förste man ut talade om att han tänkte försöka bli USA:s nästa president.

För då tog den i och för sig ständiga valrörelsen i detta land fart riktigt på riktigt, och sedan dess har det rått ett slags mentalt undantags-, eller till och med katastroftillstånd, här.

Och under de 595 dagar som nån räknat ut förflöt mellan Teds kandidattal och Trumps segerval så har USA:s alla själasörjare alltså fått allt mer att göra.

En terapeut här på Manhattan säger till New York Times att hon under sina trettio år som yrkesverksam aldrig mött så många som haft så starka reaktioner på en vanlig valrörelse.

Eller - vanlig är ju precis var den inte har varit, och det är ju just därför som folk nästan klappat ihop.

Och rädslan, ångesten och obehaget inför det som ju mycket riktigt beskrivits som århundradets ödesval har dessutom fördelat sig i stort sett jämnt mellan demokrater och republikaner.

Båda sidor har känt att framtiden varit i fara, att det andra partiets kandidat hotat att störta USA fullständigt i fördärvet.

Det genomgående och handfasta rådet från terapeuterna har varit att hålla sig borta från både nya och gamla medier, och att inte prata politik med vare sig vänner eller familj.

De allra hårdast drabbade har fått rådet att avsätta tjugo minuter per dag för att oroa sig riktigt ordentligt, och sedan göra nåt helt annat.

Titta på en teveserie till exempel.

Förutom strängt förbjudna som "House of Cards", "Veep" eller "Vita Huset" förstås.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista