Avsked

30 min

”Vi var två bardomsvänner som begav oss av på en gemensam resa. Det här var direkt efter gymnasiet, vi visste inget om vad vi skulle göra av våra liv. Eller i vilken riktning våra önskningar och drömmar skulle föra oss.

Jag och min barndomsvän bestämde oss för att bila ned genom Europa och upptäcka allt som vi trodde kunde upptäckas. En julidag, det här var i norra italien, kom vi fram till en ensligt belägen bergby där ett ensamt munkkloster blickade ned på oss från en närliggande bergstopp. Vi bestämde oss för att bege oss fram till klostret för att där fråga om vi kunde få övernatta. Vi blev insläppta av en 
fårad  munk. Vi talade inget gemensamt språk, men snart hade vi blivit visade till varsin besökscell.

Vi väcktes tidigt på morgonen, det var tid för den första bönen. Där i den bleka gryningen, det var kallt som i ett kylskåp i den gamla stenkyrkan, hände något väldigt märkligt.

Under en kort stund svepte ett ljus över mig. Jag stod längst bak i kyrkan och såg munkarna komma intågade under tystnad. Men jag kände verkligen ljuset komma svepande över mig, det var alldeles verkligt. 
Jag minns det idag bara som en fragmentarisk ögonblicksbild.

Men för min barndomsvän var det annorlunda. Hans upplevelse var ännu mer omtumlande än min. Och från den dagen gick vi skilda vägar. Han valde att söka ursprunget till ljuset han sett. Idag bor vi två hundra mil från varandra. Vi hörs via brev någon gång per år, mer är det inte. Den morgonen tog hans liv en annan vändning.

Den väg han valde att börja vandra var jag inte redo för. Inte då i alla fall.”

Medverkar i det här programmet gör Axel Carlberg samt Kristina Axén Olin.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".