Talibanernas offensiv i Pakistan

44 min

Efter långvarig strid slöt talibanerna i Swatdalen i februari fred med den pakistanska regeringen mot att sharialagen fick tillämpas i regionen.

Talibanernas offensiv i Pakistan har väckt mycket oro och enligt vissa bedömare finns det en risk att de kan inta huvudstaden Islamabad. Sydasienkännaren Stig Toft Madsen analyserar talibanernas syn på islam och deras möjligheter att nå framgång utanför den pashtunska folkgruppen i nordvästra delarna av Pakistan.

I Argentina avslutas på torsdag en uppmärksammad rättegång mot en katolsk präst anklagad för sexuella övergrepp på barn. Prästen riskerar 28 års fängelse och fallet har lett till en infekterad diskussion om kopplingen mellan pedofili och kravet på celibat för katolska präster. Flera präster har nu lämnat kyrkan för att kunna leva ett liv med barn och familj och frågan är om celibatdebatten är spiken i kistan för argentinarnas band till den katolska kyrkan.

Så har påven landat i Amman på väg till sin pilgrimsresa i det Heliga landet. En omdiskuterad resa som kräver diplomatisk fingertoppskänsla. Vilka förväntningarna finns på påvens besök och vad kan det betyda för de kristna i Mellanöstern? Ulla Gudmundson, Sveriges ambassadör vid den heliga stolen och Kjell Jonasson, svenska kyrkans utsända i Jerusalem gästar Människor och tro.

Människor och tro har tidigare berättat om påvens resa och de känsliga relationerna mellan Vatikanen och Israel. Lyssna på reportaget av Sören Wibeck med den tidigare Vatikanambassadören Lars Bergqvist och hans israeliska kollega Aharon Lopez.

- Det allra viktigaste för oss som kyrkor och kristna är budskapet om en god skapelse för alla, för oss handlar klimatförändringarna därför också om rättvisa. Uttalandet kommer från Karin Wiborn, missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet och nyvald ordförande för Sveriges Kristna Råd, ett ekumeniskt organ som består av 28 medlemskyrkor från fyra olika kyrkofamiljer. Hur ser hon på sitt nya uppdrag, kommer hennes syn på rättvisa att få genomslag och vilka utmaningar står Sveriges Kristna Råd inför? Hör henne i Kvartsamtalet.

 

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".