Så hur "pissed" var då Elin Wägner? Ett reportage om landets just nu mest kontroversiella skulptur

23 min

"Pissed Elin" är ett offentligt konstverk som inte får visas offentligt – utan hålls gömt i ett garage i Växjö. P1 Kulturs Mattias Berg åkte dit.

Den gångna helgen skulle Pissed Elin ha invigts på sin plats vid Växjösjön. En skulptur av konstnären Sara Möller till minne av författaren Elin Wägner, som länge var bosatt i trakten.

Men efter en lång tids upphettad lokal diskussion, då både Elin Wägner-sällskapet och nu senast även släktingar till författaren protesterat mot skulpturen, har kommunen beslutat att skjuta upp invigningen på obestämd tid: tills dialog mellan parterna har påbörjats och slutförts. Under tiden får Sara Möllers beställda och helt färdiga offentliga konstverk alltså stå undangömt och inte visas för allmänheten.

P1 Kulturs reporter Mattias Berg reste till Växjö med omgivningar för att försöka få en bild av skulpturens och konstbråkets olika sidor – och av Elin Wägner själv. Han blev även den första utanför närmsta kretsen att faktiskt få se Pissed Elin, precis när verket en tidig morgon fraktats in med traktor i det kommunala garaget.

Det är där och då reportaget börjar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista