Falska piller i Abuja: Ekots Johan Bergendorff, Nigeria

3:17 min
Utrikeskrönikan den 18 november 2016. Abuja, Nigeria.

Abuja fredag.

Jag går in på ett apotek med en nigeriansk vän för att testa en app på smartmobilen som visar om medicinerna på hyllan är äkta eller förfalskningar som kan vara livsfarliga. På varje förpackning finns en silverremsa visar apoteksbiträdet som man kan skrapa bort och då få fram en kod. Den kan man scanna eller sms:a till ett gratisnummer och få svar direkt om förpackningen är OK. Smart tänker jag, särskilt i Nigeria där man för några år sedan kom fram till i en undersökning att två tredjedelar av läkemedlen var förfalskningar. Den som betytt allra mest för att få bort de kriminella medicingängen hette Ms Akunyili berätar min vän. Hon var chef för Nigerias läkemedelsverk och förlorade sin syster som var diabetiker på grund av förfalskad insulin. För henne blev den personligt krig, hon blev beskjuten av gängen och hennes anhöriga hotades, men hon gav sig inte och har gjort mer än någon anan för att stoppa medicinligorna, berättar min vän. Men nu är hon är död och det ryktas att någon förgiftade henne så att hon fick cancer, berättar min vän.

Jag köper antibiotika och malariamedicin från välkända tillverkare. Vi skrapar och skickar numren, men strax får vi åter att detta inte är äkta vara. Vi tänker att det nog är fel på datasystemet så vi ringer ett nummer och får efter ett tag prata med en man som dubbelkollar i företagets databas, men vi får samma besked.

Min vän blir blek, säger inget, bara betalar snabbt och puttar ut mig från apoteket.

Väl i bilen berättar han att ägarna till det här apoteket är seniora farmaceuter som också har sjukhusapotek. Han litade blint på dem. Har köpt alla sina mediciner för tusentals kronor där. Bland annat allt som hans fru behövde under graviditeten med deras dotter härom året. Jag törs nog inte berätta för henne säger han med svett i pannan.

Men ska vi inte gå in och klaga undrar jag. Min vän berättar då att vi riskerar att bli mördade om vi gör det. Han har undersökt saken för BBC. Skulle det komma ut att detta välkända apotek säljer falskmedicin så skulle de gå i konkurs och därför vore det enklast att tysta oss som vittnen säger han.

Senare träffar jag en kvinna som köpt medicin mot halsfluss av en gatuförsäljare, fyra tabletter utan förpackning. På natten svullnade halsen och munnen upp och började klia och hon försökte kräkas upp tabletterna. Fortfarande flera veckor efteråt har hon ingen känsel i tungan. Hon blev livrädd och trodde att hon skulle dö, på samma sätt som hennes lillebror gjort tidigare av förfalskade hepatitläkemedel som slog ut hans lever. Polisen la ned utredningen nästan direkt berättar hon. Kvar finns en tre-årig brorsdotter som hon nu tar hand om som sin egen.

Till slut söker jag upp Nigerias hälsominister Professor Isaac Adewole och frågar vad han tänker göra åt saken? Han svarar att numer är mindre än fem procent av medicinerna förfalskade, fast så klart är han inte nöjd förrän det är noll. Ministern anser att skrapkoder på förpackningarna tillsammans med allt tuffare myndighetskontroller och tullbeslag är en del av lösningen. Helst vill han också att Nigeria börjar bygga upp en inhemsk läkemedelsindustri så att man kan tillverka egna säkra mediciner. Och så hoppas han att Kina börjar straffa falskmedicinfabrikörerna som tillverkar för export till Nigeria lika hårt som dem som prånglar ut sina piller i Kina gjorda på krita eller i värsta fall råttgift. Fler dödstraff alltså i Kina, vilket hälsominister Isaac Adewole föreslog på senaste WHO-mötet.

Det är uppenbart att falskmedicin kan vara dödlig på många plan.