Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:51 min
Julhandel efter terrordåden: Ekots Jan Andersson, Strasbourg
Mån 21 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönika den 21 november 2016. Strasbourg.

Strasbourg måndag,

I slutet av förra veckan började många invånare i, vad jag vet många västeuropeiska städer kunna ana julen som är antågande. Juldekorationerna började att tas fram och girlangerna började att hängas upp så smått på offentliga platser, både till exempel här i Strasbourg och min normala hemstad Bryssel.

Nu till helgen är det alltså dags för de storslagna invigningarna och starten av julmarknaderna. Just julmarknaden i Strasbourg anses vara en av de äldsta i världen och sägs ha funnits i över 400 år.

Försäljningsbodar smyckade med ljusslingor och prydnadssnö på taken säljer alltifrån juldekorationer, korvar, ostar, choklad, hantverk och glödgat rödvin, finns på alla möjliga ställen runt om i centrala Strasbourg, Samma innehåll i försäljningsbodarna finns också i Bryssel.

Förra årets julmarknader både här i Strasbourg och i Bryssel kom att präglas av efterspelet till terrordådet som några veckor innan inträffat i Paris, där terroristerna hade planerat dom samordnade attackerna just i Bryssel.

Det här gjorde att extrapoliser och även militärer var utkommenderade på centrala platser i Bryssel, och särskilt där det fanns många människor som på julmarknadsområdena. Samma sak var det i dom allra flesta franska städer, självklart också i den anrika julmarknadsstaden Strasbourg.

Men många försäljare uppgivits ha klagat över den stora mängden synliga poliser och militärer, att de ska ha bidragit till att försäljningssiffrorna minskade i en del bodar i fjol. Andra menade att brysselbor och de som bor i Strasbourg helt enkelt undvek att besöka julmarknadsområdena av säkerhetsskäl, att folksamlingarna skulle kunna locka till sig terrorister att utföra dåd, mitt bland kommersen på julmarknaderna.

Det som i alla fall många undrar över i år är hur säkerhetsarrangemangen ser ut i år dom franska och belgiska städerna under julmarknaderna och julhandeln över huvudtaget.

Vad gäller franska och belgiska poliserna så har det sagts att det även i år är skärpt bevakning under de här veckorna, men att det inte kommer att vara lika många militärer utkommenderade som i fjol.

Ändå pratar vi om en julhandel som sker i spåren av ett par av efterkrigstidens värsta terrordåd i Frankrike och Belgien. De offentliga julfirandena i fjol var på en del håll kraftigt nedtonade, i år är det dock planerarat att det ska vara som före terrordåden, fast då som sagt med skärpt polisbevakning, okänt hur omfattande, mitt bland försäljningsbodarna med konstsnö på taken och där barn och vuxna kanske mumsar på sockervadd, julgodis och knäckäpplen.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Utrikeskrönikan, Fernando Arias, New York Mån 14 maj kl 10:00(2:49 min)

Utrikeskrönikan, måndag 14 maj.

Utrikeskrönikan, måndag 14 maj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".