Sparris, sommarblommor och sådd

25 min
Sparris var tidigare en köksväxt som var förbehållen dem som hade råd. Men det är faktiskt inte så svårt att odla denna exklusiva delikatess.

Med rätt jord, gödning, ogräsrensning och en portion tålamod kan du lyckas som sparrisodlare. Ulla de Verdier besöker sparrisodlaren Madelene Tamm och sparrissamlaren Else-Marie Karlsson Strese. De ger råd och tips, och berättar om denna liljeväxts historia.

I veckans Odla med P1 laddar vi också för kommande blomsterfägring i krukor och rabatter. I ett växthus i Göteborg träffar vi Lena Sofia Andersson, som just kommit ut med boken ”Sommarblommor hela säsongen. Arrangemang och odling för kruka och rabatt ”. Hon delar med sig av sina bästa odlingknep.

Här kan du höra en längre version av intervjun om sommarblommor:

Och så gör vi ett besök hos nybörjarna Anton Ragnarsson och Kristina Nyström, som nu står inför sin första vårsådd på den nyinskaffade odlingslotten.

De får hjälp av Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Programledare är Lena Redin.

Nästa Odla med P1 sänds måndagen den 18 maj. Då blir det telefonväkteri med Maj-Lis Pettersson. Du kan också skicka in dina frågor till vår trädgårdsexpert via e-post: odla@sr.se är adressen. Brev skickas till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. (Har du t.ex skador på blad, så skicka gärna med ett prov inslaget i lite fuktigt papper + plastpåse)