Tortyrens rättsliga efterspel

56 min

Pressen ökar nu på att president Barack Obama ska beivra Bushs brott mot mänskligheten. I Konflikt hör vi reportage om den spanska utredning av amerikanska tortybrott som fick en nystart i veckan. Vi hör de torterades vittnesmål och intervjuer med amerikanska jurister och aktivister som kräver åtal. Dessutom hör vi den brittiske professorn som skrivit den uppmärksammade boken Torture Team, samt den före detta CIA-agenten som berättar om hur tortyr blev till hot mot USA:s nationella säkerhet och knäckte kolleger.

”Vi torterar inte” upprepade förre CIA-chefen George Tenet gång på gång när han intervjuas i amerikanska TV-kanalen CBS. Och så har det låtit från många av de ansvariga i Bush-administrationen under de gångna årens anklagelser om amerikansk, regeringsgodkänd, tortyr. Men den hållningen är nu allt svårare att försvara. Speciellt som amerikanska justitiedepartement och den nye presidenten nu kallar de ”förstärkta förhörsmetoder” som tidigare godkänts mot misstänkta terrorister för just tortyr.

Under de gånga två veckorna har flera saker skett som ökat trycket på president Obama att göra något åt den förres framfart; att beivra Bushs påstådda brott mot mänskligheten. Det som hänt på mycket kort tid är:

- En spansk domare inleder nu förundersökning mot en lång rad juridiska rådgivare och högt uppsatta beslutsfattare som Cheney, Rumsfeld, Rice med flera, och kanske George Bush själv.

- En rad, tidigare hemligstämplade, avslöjande regeringsinterna PM har offentliggjorts de senaste två veckorna. Senatens försvarsutskott har också under en längre tid utrett frågan om tortyr och deras rapport släpptes nyligen. Den är fylld av detaljer som tyder på medvetna brott mot tortyrförbudet.

- En rad professionella personer inom säkerhetsområdet, exempelvis FBI- och före detta CIA-personal, har gett sig in i debatten. De hävdar att de så kallade förstärkta förhörsmetoderna istället för att öka nationens säkerhet haft motsatt effekt. I programmet träffar vi en av de mer namnkunniga CIA-agenterna, Robert Baer. Han vittnar också om vad tortyren gjorde också med de kollegor som utförde den.

                                       

I onsdags tog Spaniens ryktbare undersökningsdomare Baltasar Garzón beslutet att inleda en förundersökning om tortyr mot de fängslade på Guantanamo och i andra amerikanska förvar i Irak och Afgnahistan.

Bland dom som möjligen åtalas är Donald Rumsfeld och Condoleezza Rice.

Frilansjournalisten Petra Sokolowski i Madrid har träffat Gonzalo Boyé, advokat och verksam vid Asociacion por la DIgnidad des presos. Han var den som lämnade in den ursprungliga stämningsansökan mot Bushregeringens jurister.


Den person som med sin bok Torture Team, inspirerade Gonazalo Boyé att våga sig på att stämma delar av den förra amerikanska administrationen i Spanien hittar man i Storbrittanien, i London. Där bor nämligen Philippe Sands, professor i juridik vid University College London, auktoriserad Queens Counsel, en titel som föräras särskilt framstående jurister, och författare. Sands bok Torture Team är resultatet av flera års research och skjuter in sig på de toppjurister i Bush-administrationen som bidrog med det juridiska .
rättfärdigandet av de så kallade hårda förhörsteknikerna. Sands anser sig med boken ha lyckats bevisa att brottsutredning och åtal är möjligt mot sex av de högsta juridiska rådgivarna under Bush. Konflikts Mikael Olsson samtalar med honom om att vad han efterlyste i boken nu ser ut att besannas.


Och så ytterligare en juridikprofessor, en amerikansk sådan; Marjorie Cohn är verksam vid Thomas Jeffersson Law school, men också ordförande för advokatorganisationen  National Lawyers Guild. För snart ett år sedan stod hon inför den amerikanska kongressen juridiska underskott och vittnade om hur amerikansk och internationells lag ställer sig till utförandet av tortyr. Redan då kunde Marjorie Cohn berätta om hur de hemliga PM - som nu offentligjorts - kom till. PM från regeringens jurister som rättfärdigade förhörsmetoder där man använde sig av tortyr. Konflikts Marie Liljedahl ringde upp Marjorie Cohn som är mycket kritisk till hur president Obama hanterat den information som nu nått dagens ljus. Att Obama deklarerat straffrihet för de militärer och CIA-medarbetare som genomförde de kontroversiella förhören med ”utökade metoder” anser Cohn strider mot USA:s konstitutionen liksom FN:s tortyrkonvention.Mikael Olsson
ringde Robert Baer i Kalifornien för att höra hur reaktionerna på den aktuella debatten och beskyllningarna om tortyrbrott tas emot av CIA. Med sin tjugo år långa erfarenhet som CIA-agent på fältet  - CIA:s bäste man på marken i Mellanöstern har han kallats - och egen erfarenhet av att bli utsatt för tortyr har han mycket att säga om tortyr som underättelsemetod. Bland annat att resultaten, information levererad under tortyr, är helt otillförlitlig. Baer, som står i kontakt med mängder av före detta kolleger, som fortfarande är i tjänst, berättar också om vännen som efter att ha övervakat flera förhör med så kallad förstärkt teknik brutits ner, men som ändå försöker finna försvar för sina handlingar. Att amerikansk utrikespolitik i ett halvt decennium, till stor del, lutat sig mot information framkommen under tortyr är skrämmande, menade Bob Baer, nu författare, debattör och kolumnist bland annat i tidningen TIME.

I Italien pågår ett annat, längre framskridet försök, att utkräva ansvar för USA:s agerande i kampen mot terrorismen. Och här är det Baers före detta kolleger inom CIA som är huvudmisstänkta. 2003 var italiensk polis - efter omfattande spaningsarbete - nära ett gripande av Abu Omar, en
terroristmisstänkt imam i Milano. Men Abu Omar försvann -han hade kidnappats av CIA. Kvar i Italien stod åklagaren Armando Spataro som bestämde sig för att åtala CIA-agenterna och cheferna för den italienska säkerhetstjänsten. Sedan dess har han fört en kamp mot den egna regeringen som vill stoppa åtalet.

Programledare: Mikael Olsson

Producent: Kajsa Boglind

OBS! EXTRAMATERIAL ATT LYSSNA PÅ:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".