Vad är en församling?

44 min

Det är nu snart tio år sen Svenska kyrkan och staten gick skilda vägar. Medlemsantalet sjunker hela tiden och Svenska kyrkan befinner sig på många håll i en minoritetsposition. Vad innebär det sjunkande medlemsantalet för uppdraget, självbilden och ekonomin?

Reportage av Sofia Olsson som besöker förorten Skärholmen utanför Stockholm och talar med forskaren Jonas Ideström som studerat utvecklingen i församlingen i Flemingsberg. Kräver den nya situationen en ny definition av begreppet församling och hur ska Svenska kyrkan organisera sig i framtiden? Hur hör ekonomi och församlingsbegrepp ihop och vad leder de allt vanligare sammanslagningarna av församlingar till? Samtal med den bloggande prästen Karin Långström Vinge från Skövde, Susanne Wigorts Yngvesson, Teologiska Högskolan i Stockholm och Per Westberg, Utvecklingschef på Svenska Kyrkans Församlingsförbund. 

Ett av världens äldsta pågående krig ser ut att vara nära ett avgörande. Det handlar om striderna mellan gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar, LTTE och Sri Lankas armé som orsakat en katastrofal flyktingsituation. Inbördeskriget har pågått i 25 år och hittills har alla försök till förhandlingar eller fredsavtal misslyckats. Frågan nu är hur en regeringsseger kan omvandlas till en hållbar fred och hur landets minoriteter ska få ökat inflytande i landet. Vilka krafter finns i Sri Lanka som kan läka de sår som inbördeskriget har skapat? Analys med forskaren Camilla Orjuela, Göteborgs Universitet och John Senewiratne, redaktör för tidskriften Sydasien.


Han kallas för Hollands ”Obama”: Ahmed Aboutaleb, son till en marockans imam och ny borgmästare i Rotterdam. Ahemd Aboutaleb är den förste muslimske borgmästeren i en europeisk storstad. Vad är hans budskap till gamla och nya Rotterdambor, staden med störst andel immigranter i Holland. Reportage av Willy Silberstein.

 

 

 

 

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".