Steve McQueen – inspiratör till både Mankell och Margiela

55 min

I veckans STIL berättar vi om den stilbildande amerikanske skådespelaren Steve McQueen (1930-1980) vars image lever vidare, mer än någonsin. Den coole killen Steve McQueen är idag en mångmiljondollarindustri vars namn och stil säljer allt från kläder till bilar. Han är faktiskt en av de tio bäst säljande döda hjältarna, efter Elvis och Marilyn Monroe.

Steve McQueen gjorde sig känd som tuffing i filmer som ”Sju vågade livet” och ”Den stora flykten” och kom inte bara att bli en av USA:s mest publikdragande filmstjärnor, utan även en av de bäst betalda.

Han älskade både motorcyklar och snabba bilar. Framför allt att köra dem själv. Så fort han fick möjlighet att köra i en film så tog han den, och han ville gärna utföra stunts på egen hand. Och det var snabba bilar, närmare bestämt en mörkt mossgrön Mustang 390 GT, som gav honom det riktigt stora genombrottet i filmen ”Bullitt”, från 1968.

Med filmen ”Le Mans” (1971) om det franska 24-timmars loppet, ville Steve McQueen göra den ultimata racingfilmen. Den saknar egentligen både handling och dialog och fick usel kritik, men har under senare år uppnått en sorts kultstatus.  Men han gjorde även prisade filmer som ”Papillon” och publikdragare som katastroffilmen ”Skyskrapan Brinner”.
Men det är inte hans filmer som har starkast lyskraft idag, utan hans stil.
Han satte sin egen prägel på en klassisk amerikansk stil och sa ”jag är mig själv i jeans och en t-tröja”.

I programmet talar vi om hur man med kläder skaffar sig manlig identitet. Vi har träffat kostymören Kicki Ilander som berättar om hur hon tog Steve McQueen till hjälp för att bättra på Kurt Wallanders garderob. Dessutom får vi höra om poängen med Harringtonjackor och
David Wiksten, designer på Björn Borg, berättar om varför dagens herrmode ser ut som det gör.

Veckans gäst är Björn Kusoffsky, creative director på Stockholm Design Lab och racingförare i Team Kowalski.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".