Transpersoner, Margaret Thatcher och svininfluensa

43 min

Svininfluensa, inför Första Maj, Thatcher 30 år, eventuellt utegångsförbud i Rosengård, skönsång

16.00 - 16.45

Piratpartiet
Piratpartiet skulle komma in i Europaparlamentet om det vore val i dag. Vad är det tecken på? Hör Niklas Källebring, opinionsanalytiker Synovate, Lena Ek, EU-parlamentariker (C) och Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet och första namn i EU-valet.

Transpersoner döljer ofta en del av sin personlighet
Men många väljer trots det att leva ut sitt rätta jag vid Båstadträffen två gånger om året. Nordens största möte för transpersoner. Här samlas man för att leva ut sin personlighet, shoppa, knyta kontakter och festa. Medverkande: ”Katja”, arrangör, ”Sara Lund” och Anette Åkesson, kommunalråd Båstad kommun.
  

Ullevi
I helgen som var invigdes Gamla Ullevi som är namnet till trots en helt ny fotbollsarena och som är nationalarena för svenska damlandslaget i fotboll. Men trots prislappen på 350 miljoner kronor uppstår ett nygammalt problem för de göteborgska Ulleviarenorna - det gungar när fansen hoppar - och så till den milda grad att det till och med gungar i husen bredvid. Reportage av Andreas Kron.

17.00 - 17.45

Svininfluensan
EUs hälsoministrar träffas idag. Hör Annika Linde från Smittskyddsinstitutet och Martin Holmberg, läkare smittskyddsenheten, Socialstyrelsen.

1 maj-talen
Så blickar man fram mot morgondagen, vad vill gräsrötterna att 1 maj-talen ska handla om och vad säger Ibrahim Baylan, (S) partisekreterare, om förslagen. Natacha López samlade röster på arbetsplatser i Malmö.

Margaret Thatcher
I år är det 30 år sedan Margaret Thatcher kom till makten i Storbritannien. Den 4 maj 1979 valdes hon till premiärminister, som den första och hittills enda kvinnan. Thatcher blev en legend inom brittisk politik och hon väcker fortfarande starka känslor. En del avskyr det hon stod för, andra närmast dyrkar henne och har en mycket speciell relation till henne. Reporter Maria Eksedler.

Utegångsförbud i Rosengård?
Det har länge varit oroligt i bostadsområdet Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö. I Sydsvenskan idag berättar närpolisen i Malmö att det är för farligt att patruellera i Rosengård, då man helt enkelt inte kan möta det hot man anser sig vara utsatt för i form av stenkastning och trakasserier. Nu öppnar Moderaternas oppositionsråd Anja Sonesson upp för ett eventuellt utegångsförbud i Herrgården, för att i ett akut skede få bukt med problemen. Behrang Miri, Rörelsen Gatans Röst och Ansikte och samhällsdebattör medverkar också.

Sköna Maj
Eftersom det är Valborg så avslutas sändningen idag med manskör. Det är delar ur den drygt hundraåriga kören Stockholms Studentsångare som smet iväg från repetitionerna för att sjunga en sång för radiolyssnarna alldeles innan de skulle delta i det traditionella uppträdandet vid Valborgsfirandet på Skansen. Reporter Anton Karis.


Programledare: Mari Forssblad och
Lotta Malmstedt

Producenter: Magnus Westberg och
Anna Landelius
magnus.westberg@sr.se anna.landelius@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".