Allt handlar om Afrika: Ekots Alice Petrén i Kapstaden

3:22 min
Utrikeskrönikan den 22 november 2016. Sydafrika.

Kapstaden, tisdag morgon.

It's all about Africa now - allt handlar om Afrika nu, sa en högt uppsatt person inom EU:s gränskontrollmyndighet Frontex som jag träffade nyligen. Afrika, Afrika, sa hon. Så här är jag nu, längst ner på tippen av den stora kontinenten, som Europa försöker att tygla.

EU vill inte att det ska komma några afrikaner till vår kontinent, så stora ansträngningar görs just nu för att få afrikanska länder att stoppa dem. Det skulle kanske kunna beskrivas som att EU försöker att bygga ett långt stängsel över Afrika. Och hur tänker man om det, på den andra sidan söderut här?

När jag flög hit tittade jag av och till i timmar på öknen, som breder ut sig söderut i Algeriet och sedan i Niger, som är transitlandet för flyktingar och migranter, som vill ta sig norrut till Europa. Från planet syntes raka svarta linjer i sanden, som såg ut att vara vägar. Jag tänkte på alla lastbilsflak där människor står packade, medvetna om att om de faller av så är de döda. Lastbilarna stannar inte, de bränner på och det är bara sand.

Jag hann se en film medan vi flög över de beigea ytorna med olika vackra mönster, som kanske var dyner och där de livsfarliga rutterna går. Molnen täckte sedan regnskogen och de stora ytorna med djur, diamanter och rikedomar innan vi flög in över Sydafrika, som också är en magnet för migranter på denna kontinent.

Sydafrika har en ekonomi fem gånger starkare än övriga länder i regionen och det är samtidigt förstås både närmare, billigare och framförallt mindre farligt att söka sig hit än till Europa. Här finns många somalier till exempel.

- Jag är från Zimbabwe sa ena taxichauffören igår och en tidigare hade förklarat att han var från Malawi.

- Hur kom du in i landet? undrade jag.

- Jag flög från Mellanöstern, svarade zimbabwiern överraskande. Teknikföretaget som han hade jobbat på i Abu Dabi hade gått omkull, så då blev Sydafrika en bra destination.

- Europa då?

- Nä, men gärna Mellanöstern igen, sa mannen, pappa till en åttaårig dotter.

Människor flyttar betydligt mer mellan länder på den södra delen av jordklotet än till Europa, alltså från söder till norr. Inströmningen till ett europeiskt land är inte stor jämfört med förflyttningar hit till Sydafrika eller inom en rad länder, som till exempel Nigeria där de som tvingats fly redan är flera miljoner.

Nigerias befolkning är inom några årtionden lika stor som USAs.  Samtidigt tvingas många bli hemlösa och fördrivs därför att öknen sprider sig, och på grund av svält och våldsamma attacker mot dem.

I Niger föds 7-8 barn per kvinna och befolkningen växer fort. Och om Europa är stängt, vad innebär det för kontinentens största ekonomi, Sydafrika?

It is all about Africa now - De orden stannade i mitt huvud.