A Cool Cat City: Ekots Johan-Mathias Sommarström i Istanbul

3:22 min

Utrikeskrönikan onsdag den 23 november, 2016. Istanbul.

Istanbul onsdag.

Kurt kurrar.

Det är bara sådan han är. Han är en av kanske femton katter vid min trappuppgång.

Kurt är speciell.

Han vill gärna följa med in i värmen i porten, ofta passar han på att smita in när man låser upp och har händerna fulla med matvaror. Då slinker han in- Kurt. Eller Kurre som jag kallar honom nu. Varje gång man lyfter upp honom för att bära ut honom igen kurrar han.

Han är kvarterets kung.

Folk här i Istanbul tar hand om sina katter. Det är den katt-tätaste stad jag varit i. Det finns regn och vindskydd utställda för de små liven, Istanbulborna köper kattmat och lägger ut på kartonger på gator och i gränder.

Katterna bestämmer.

Senast jag kom hem kunde taxiföraren inte åka- en katt hade klättrat upp på biltaket och vägrade hoppa ner, någon försökta schasa ner den- men man är inte särskilt hård mot katter här. Stans kanske kändaste katt har fått en egen staty.

Tombili, samma ord som används för knubbiga husdjur. Hon bodde i Kadiköy, en hipp och het stadsdel på Asiensidan.

Tombili blev något av en världskändis 2012 när ett foto på henne delades tusentals gånger på sociala medier, bilden har sedan fortsatt att spridas genom åren. Den knubbiga katten satt nonchalant upprätt på sidan, lutad mot en trottoarkant, på samma sätt som de romerska kejsarna satt i sina schäslonger och matades med druvor och fläktades med bananblad av sina tjänare.

Men Tombili såg något mer nonchalant ut. Hon såg ut att äga världen och det gjorde hon väl på sitt sätt. I somras dog Tombili, saknaden var så stor att det gjordes en staty i sten på samma plats där Tombili brukade sitta. Men statyn stals för någon vecka sedan.

Istanbul var i uppror. Vem kan vara så hjärtlös att de stjäl vår kattstaty. Människor var förkrossade. Tjuvarna fick uppenbarligen kalla fötter och en morgon var statyn tillbakalämnad igen.

Katter är Istanbul, Istanbul är katter och Istanbul älskar sina katter. Det finns till och med ett smeknamn på staden som anspelar på det forna namnet: Kattstantinopel.

På en av huvudgatorna nära min bostad kommer varje morgon en äldre man i sjabbiga kläder och fez på huvudet. Katterna älskar honom. Han kan sitta där med 20-30 katter i knät och runtomkring sig och där sitter han hela dagen med katterna och respekteras för det. I Stockholm hade han förmodligen setts som en byfåne.

Istanbuls gatukatter ägs inte av någon men älskas av alla.

Det är som att katterna är de enda som är riktigt opåverkade av all politisk turbulens sedan förra valet, opåverkade av massarresteringar av personer som pekas ut som terrorister eller har terroranknytning. Opåverkade av sommarens kuppförsök. Opåverkade av att Turkiet just nu sägs vara det landet i världen med flest antal fängslade journalister. Opåverkade av att partiledarna för landets tredje största parti sitter häktade.

Katterna i Istanbul har det bra.

Jag kan tänka mig att det nog finns ganska många här som önskar att de vore en katt eller åtminstone blev behandlade med samma värdighet som Istanbuls katter.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista