Annandagsspecial med några av höstens bästa samtal

Här finns inget ljud
Om silverfiskar som hotar kulturarvet, dansbandsdöden och om hur petimeteraktig man ska vara när det handlar om uttal. Dessutom: hur högt blodtryck har egentligen Thomas och Louise under sändning?

Silverfiskens hot mot kulturarvet

Den långsprötade silverfisken sprider sig lätt men är svår att bli av med. Vi ställer frågan om den också är ett hot mot kulturarvet då den tagit sin in på Riksarkivet och tuggat på dokument från 16- och 1700-talen. Medverkar gör Johanna Fries Markiewicz, chef för konservering på Riksarkivet, och Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

 

Rätt och fel om talspråk

Nordegren & Epstein i P1 tar också upp vikten av att uttala utländska namn och platser korrekt. Vilka krav kan man ställa på Sveriges Radios medarbetare? Många lyssnare tycker att det ibland låter alldeles för slappt och talspråkligt i våra kanaler. Stämmer det?

Olle Engstrand, professor emeritus i fonetik och Tove Svenonius, inrikeschef på Ekot, kommer till studion.

 

Pulsen stiger men vad händer med blodtrycket i direktsändning?

Hög blodtryck är en vanlig hälsofara i större delen av världen idag. Vi ställer frågan hur det kan förebyggas och behandlas på bästa sätt - och passar på att kolla Louise Epsteins och Thomas Nordegrens blodtryck i direktsändning, med professor Jan Östergren från Karolinska Institutet bakom manschetten.

 

Dansbandens framtid 

Nu i juletid är det gott om bokningar, liksom sköna sommarnätter, men annars ser det dystrare ut: det har blivit svårare för de svenska dansbanden att leva på sin musik. Hur hanterar banden krisen? Omskolning eller utveckling av genren?

Vi pratar med Eric Iversen som har varit med i dansbandet Wizex sen 1989 och spelat klaviatur, dragspel och gitarr.