När själva rumtiden skakade

20 min
Nyligen meddelade forskare att de uppmätt gravitationsvågor. Det belägger Einsteins allmänna relativitetsteori och ger forskare ett nytt sätt att studera rymden. Vi har besökt några som gjorde jobbet.

Gravitationsvågorna som uppmättes i två detektorer i USA var effekten av att två svarta hål blev till ett, för mer än en miljard år sedan, enligt forskarna.

– De snurrade närmare och närmare varandra, och snabbare och snabbare. Det gjorde gravitationsvågorna allt kraftigare, och till slut kunde vi detektera dem, säger Carl-Johan Haster, doktorand vid universitetet i Birmingham i Storbritannien och en av dem som arbetat med att analysera data från detektorerna.

Lektorn vid universitetet, Conor Mow-Lowry har just gjort färdigt en liten modell där man kan se hur detektorerna fungerar. De riktiga har lasertunnlar som är fyra kilometer långa. Här är de bara några decimeter långa. Genom att trycka mycket lätt på bordet där de står förändrar man avståndet ljuset har att färdas minimalt, men tillräckligt för att utrustningen ska upptäcka det.

För två år sedan meddelade forskare i ett helt annat projekt att de hade hittat gravitationsvågor. Den gången visade det sig vara ett misstag. Ska vi tro på upptäckten den här gången? Den frågan återkommer vi till i Vetandets värld senare.

I programmet medverkar Carl-Johan Haster, doktorand vid universitetet i Birmingham som analyserar data i LIGO-projektet och Conor Mow-Lowry, lektor vid universitetet i Birmingham.

Programmet är en repris från 18 februari 2016.