Ett avsnitt från P1 Specialprogram
42 min
Det brinner en eld med Daniel Sjölin del 3: Elden - förgöraren
Fre 06 jan 2017 kl 07:03
Sista programmet i Daniel Sjölins serie kretsar kring frågan om elden verkligen står i människans tjänst, eller om den förleder oss. Gäster är Elisabeth Åsbrink och psykiatern Niklas Långström.

Vår förmåga att hantera eld är det stora gesällprovet för det mänskliga förnuftet. Konsekvenstänkande, samarbete, förmåga att förstå tid och verkan.

Men klarar vi av det, eller är det elden som kommer att förgöra oss?

Med utgångspunkt i olyckor, skogsbränder,  pyromani, folkmord och klimatkatastrofer kretsar programmet kring frågan om elden verkligen står i människans tjänst, eller om den förleder oss.

Författaren Elisabeth Åsbrink, senaste aktuell med boken 1947, har skrivit om Förintelsen och talar om hur elden kan används retoriskt i föreställning om att “rena” världen, när detta egentligen innebär att släppa ut ondskan. Henne farfar mördades i nazisternas folkmord. Holocaust (Förintelsen) betyder “brännoffer”, men det ordet är missvisande menar hon. Varför?

Niklas Långström berättar varför pyromani är ett begrepp som nästan inte finns kvar inom psykiatrin. Och om hur han själv som liten råkade starta en brand. Vad är det som så hypnotiskt och destruktivt - och drar oss till elden?

Annie Johansson, jägmästare i Småland och specialist på skogsbrand, satt hemma framför teven för två år sedan och såg hur den stora skogsbranden i Västmanland rasade. Hemkommen från Kanada hade hon lärt sig en ny metod för att bekämpa eld, och efter några telefonsamtal var hon med och ledde ett analysarbete där förnuftet stod mot den största branden på 70 år.

Elisabeth Åsbrink varnar för domedagspredikningar. De kan låta oss förledas till medverka hemska brott för att mänskligheten ska “starta om”.

Detta försätter Daniel Sjölin i ett svårt läge när han ska summera programserien. Ska man avsluta med en förhoppning eller med en varning?

– Hur mycket jag än tror på människor har jag svårt att tro på mänskligheten.

Daniel Sjölin menar att människans öde står och faller med elden.

– Det är hanteringen av eld som genom kosten och sitt krav på samarbete, en gång gjorde oss till de tänkande, fantiserande, älskande, kreativa och destruktiva varelser vi är. Elden på vår planet är faktisk unik i universum, och människan som bemästrar den, har med sitt tänkande blivit en unik varelse på jorden.

Medverkande:

 • Elisabeth Åsbrink, författare
 • Niklas Långström, professor i barnpsykiatri.
 • Annie Johansson, skogsbrandsspecialist

Musik i programmet:

Feuer und Wasser av och med med gruppen Rammstein; Sofie Livebrants sättning av Dan Anderssons Milrök med Sofia Andersson, och till sist yiddish-sången Arum dem Fayer med Jacinta.

Får du lust att stanna kvar i eldens magiska sfär? Lyssna på vår sprakande heta Spotify-lista med eldinspirerade låtar:

https://open.spotify.com/user/p1_sverigesradio/playlist/5BwS3eAaGhn0Gkk71JGlLC

Producent och eldreporter: Sofia Nyblom.

Programserien görs av produktionsbolaget Munck.

Musik som spelats i avsnittet

 • 07.04
  Rammstein - Feuer Und Wasser
  Album: Rosenrot
  Kompositör: Rammstein
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 07.14
  Sofia Karlsson - Milrök
  Album: Levande
  Kompositör: Sofie Livebrant
  Bolag: PLAYGROUND
 • 07.26
  Rammstein - Feuer Und Wasser
  Kompositör: Rammstein
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 07.43
  Jacinta, Alain Speiser - Arum Dem Fayer
  Kompositör: Judisk Trad
  Bolag: Ocora
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".