Julspecial: Yat Malmgren-den okände teatergiganten

88 min
Sean Connery, Pierce Brosnan, Colin Firth och Anthony Hopkins var hans elever. Yat Malmgren från Gävle skulle ha fyllt 100 år i år. Legendarisk i London men nästan okänd i Sverige.

De båda James Bond - Sean Connery och Pierce Brosnan satte stort värde på Yat Malmgrens metod. Connery sa nej till ett filmkontrakt i Hollywood för att kunna fortsätta sin undervisning hos Yat och Pierce Brosnan är Yat evigt tacksam:
-  Yat var den bästa lärare jag haft och tiden på Drama Centre gav mig en enorm arbetsdisciplin, säger Pierce Brosnan i Spotlight.

Yat Malmgren började som dansare och uppträdde i England, USA och Sydamerika. I England träffade han Rudolf Laban och fick möjlighet att uttolka Labans rörelseteorier. Det blev grunden för Yats utbildning av skådespelare.

Yat Malmgren avled 2002, 86 år gammal men hans pedagogik lever vidare på scenskolan i Göteborg där man i 50 år använt sig av Yat Malmgrens metoder i utbildningen. Staffan Göthe, Gunilla Nyroos och Göran Stangertz är några av eleverna som tagit med sig lärdomarna i skådespeleriet.

Spotlights julspecial baseras på två radioprogram som Kerstin Berggren gjorde år 2000.