Konserter med Fatoumata Diawara och Lisa Grotherus

Här finns inget ljud
Lyssna på två konserter från Stockholm jazzfestival. Bland annat med affischnamnet Fatoumata Diawara vars texter handlar om tvångsäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Vi startar där också jazzfestivalen gjorde det - den 7 oktober på Kulturhuset med sångerskan Fatoumata Diawara tillsammans med Stockholm Art Orchestra. Hon kommer från Mali och kan även kalla sig gitarrist, skådepelare och dansare. Hon skyggar inte för att ta upp angelägna brännande och obekväma ämnen i sina texter och då gärna ur kvinnors och barns perspektiv.

– Någon måste prata om det, säger Fatoumata Diawara, och då gör jag det i mina sånger för jag har själv erfarenhet av både tvångsgifte, adoption och kvinnlig könsstympning.

Med sig på Kulturhuset har hon Sthlm Art Orchestra som leds av rörblåsaren Nils Berg som tagit med sig åtta musiker han aldrig spelat med tidigare, nämligen  Mathias Landaeus, klaviatur, Moussa Fadera, trummor, Torbjörn Zetterberg, bas, Daniel Ögren, gitarr, Lisen Rylander, saxofoner och elektronik, Emil Strandberg, trumpet, Lisa Bodelius, trombon och Thomas Eby slagverk.

Det är en delvis färggrann och förväntansfull publik som intar Kulturhuset. En stor del av som vanligt, insvepta i mörka, dystra färger, den andra delen sprakar av färg och det syns en klar och tydlig skillnad i attityd. För den afrikanska delen av publiken är det fest och då klär man sig därefter! Och Fatoumata intar scenen i en läckert gulmönstrad långklänning, turban och en matchande turkos gitarr.

På Hotell Hellsten i centrala Stockholm fanns Lisa Grotherus med band. Hennes olika klarinetter kompas lekfullt av ackordeon, kontrabas och trummor. Eftersom det är jazzfestival går det som jazz den här gången men hade egentligen kunnat kallas vad som helst. Om vi nu måste kalla den något annat än en begåvad lek med melodier och improvisation. Medmusiker är Oskar Schönning, bas, Lisa Långbacka, ackordeon och Konrad Agnas, trummor.

Producent och programledare: Marie Vesterholm

 1. Fatoumata Diawara och Stockholm Art Orchestra: Fatoumata Diawara, sång, gitarr, Nils Berg, kapellmästare, tenorsaxofon, flöjt, basklarinett, Mathias Landaeus, klaviatur, Moussa Fadera, trummor, Torbjörn Zetterberg, bas, Daniel Ögren, gitarr, Lisen Rylander, saxofoner, elektronik, Emil Strandberg, trumpet, Lisa Bodelius, trombon och Thomas Eby, slagverk. Konsert 7/10, Stockholms stadsteater.
 2. Lisa Grotherus, klarinetter, Oskar Schönning, kontrabas, Lisa långbacka, accordeon, Konrad Agnas, trummor. Konsert 14/10, Hotell Hellsten, Stockholm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.36
  Fatoumata Diawara, Stockholm Art Orchestra - Kanou
  Kompositör: Fatoumata Diawara
 • 20.41
  Fatoumata Diawara, Stockholm Art Orchestra - Timbiktu
  Kompositör: Fatoumata Diawara
 • 20.51
  Fatoumata Diawara, Stockholm Art Orchestra - Makoun Oumou
  Kompositör: Fatoumata Diawara
 • 21.05
  Fatoumata Diawara, Stockholm Art Orchestra - Alama
  Kompositör: Fatoumata Diawara
 • 21.14
  Lisa Grotherus, Lisa Långbacka, Oscar SchÖnning, Conrad Agnas - Kajan Flyger
  Kompositör: Lisa Grotherus
 • 21.19
  Lisa Långbacka, Oscar SchÖnning, Lisa Grotherus, Conrad Agnas - Stari Most
  Kompositör: Lisa Grotherus
 • 21.25
  Lisa Grotherus, Lisa Långbacka, Oscar SchÖnning, Conrad Agnas - Emphasis
  Kompositör: Jimmy Giuffre
 • 21.31
  Lisa Långbacka, Oscar SchÖnning, Lisa Grotherus, Conrad Agnas - Till Slut
  Kompositör: Lisa Grotherus
 • 21.49
  Lisa Grotherus, Lisa Långbacka, Oscar SchÖnning, Conrad Agnas - Hemåt Hem/Ett Steg I Taget
  Kompositör: Lisa Grotherus