Les indes galantes av Jean-Philippe Rameau

Här finns inget ljud
Här handlar det om kärleken i fyra akter och en prolog. Kärleken i Europa har lågkonjunktur, så Amor måste bege sig utrikes, till olika exotiska platser för att söka den.

Julaftonens opera är Jean-Philippe Rameaus "Les Indes Galantes". Operan hade en ljumt mottagen premiär den 23 augusti 1735. Då spelades bara prologen och den förstaakten. Men det gick lite bättre senare när Rameau lade till de övriga akterna och hela operan, eller egentligen operabaletten, hade premiär den 10 mars 1736.

Här handlar det om kärleken i fyra akter och en prolog. Kärleken i Europa har lågkonjunktur, så Amor måste bege sig utrikes, till olika exotiska platser för att söka den. Europas unga män föredrar nämligen att vinna ära på slagfältet istället för att ägna sig åt erotiken.

Så i de fyra akterna hamnar vi i för 1700-talet främmande miljöer såsom i Turkiet, där kärleken övervinner en gammal fiendskap mellan två män. Resan går sedan vidare till Peru och Inca-folket. Där blir det dramatiskt värre i ett tragiskt triangeldrama som slutar i ond bråd död och vulkanutbrott.

I tredje akten utspelas kärleksdramat i Persien, ett drama som slutar lyckligt med partnerbyte. Till sist får vi veta hur kärleken ter sig i Nordamerika. Där verkar ditresta européer inte ta det hela så allvarligt och det unga indianparet får varandra till slut.

Denna historia, eller rättare sagt, dessa historier, kan vi höra i en föreställning från Prinsregentteatern i München på julafton kl. 19.

Jean-Philippe Rameaus "Les Indes Galantes".
Operabalett i prolog och fyra akter.
Libretto: Louis Fuzelier.
Solister: Lisette Oropesa, Ana Quintans, Elsa Benoit och Anna Prohaska, sopran, Cyril Auvity och Mathias Vidal, tenor, John Moore, baryton, Goran Juric, Tareq Nazmi och François Lis, bas.
Balthasar Neumann-kören, Freiburg.
Münchens festspelsorkester.
Dirigent: Ivor Bolton.
Föreställningar 19-24/7, Prinsregenteatern, München. Från bayerska radion.

Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.00
    Lisette Oropesa (Sopran), Ana Quintans (Sopran), Elsa Benoit (Sopran), Anna Prohaska (Sopran), Cyril Auvity (Tenor), Mathias Vidal (Tenor), John Moore (Baryton), Goran Juric (Bas), Tareq Nazmi (Bas... - Les Indes Galantes, Akt 2
    Kompositör: Jean-Philippe Rameau