Indien väljer mellan sekularism och hindunationalism

44 min
lördag 18 april 17.00 Igår började världens största demokratiska val - parlamentsvalet i Indien. 714 miljoner indier har möjlighet att lägga sin röst i de 800 000 vallokalerna. Valet, som avslutas i i mitten av maj, är utspritt på fem veckor och den stora konflikten står mellan sekularism och hindunationalism.

Det hindunationalistiska BJP, som hade regeringsmakten 1998-2004, utmanar det sekulära Kongresspartiet. Partiernas praktiska politik skiljer sig inte nämnvärd åt - det är den nationalistiska ideoloin, som går under namnet hindutva, som är särskiljande. 

Religionen och kast är två viktiga frågor i Indien, och trots att de är bannlysta från valrörelsen spelar de stor roll.

Hindunationalismen uppstod redan på 1800-talet som en antikolonial rörelse men blev en politisk maktfaktor först under 1980-talet. Den hämtar sina ideal ur den hinduiska mytologin och har hamnat i konflikt om historieskrivningen med etablerade historiker. Konflikter med kristna och muslimer och andra minoriteter har ökat med många tusen döda som följd.

Vilket parti som än vinner  - kanske kan det bli ett alternativ som kallas tredje fronten - måste bilda koalition med något av de över 20 partier som deltar i valet.  

På plats i Indien: Tithi Hahn och Sören Wibeck.