Var är våra barn? Ge oss svar: Margita Boström i Colombo.

3:50 min
Utrikeskrönikan måndagen den 28 november 2016.

Colombo, måndag morgon.

Kaasipillay öppnar det tummade kuvertet och plockar försiktigt fram först fotografiet på sin dotter Jeromey i vacker tradtionell hinduisk klädsel, ett ID-kort från skolan och så en broschyr inför presidentvalet för snart två år sedan. Där står den nuvarande presidenten omgiven av skolflickor i vita uniformer med röda slipsar.

Jeromey hade precis fyllt sjutton år när inbördeskriget i Sri Lanka trappades upp ytterligare under hösten 2008. Några månader senare fördes familjen från staden Vavuniya till ett av alla interna läger som regeringen upprättade för civilbefolkningen. De hamnade i en så kallade no-fire-zone, en strandremsa med havet på ena sidan och en lagun på den andra. Här skulle de vara säkra, sa regeringen.

Men det blev något av det värsta helvetet på jorden, där de besköts av de terrosstämplade de tamilska tigrarna från ena sidan och av militären från den andra. Och ingen flyktväg ut...över 300 000 människor var instängda där. och bland dom Kaasipillay och hennes familj. I kaoset som följde kom Jeromey bort från de andra i familjen. Det var i mars 2009, två månader innan krigslutet.

Sedan dess har familjen sökt efter Jeromey på alla tänkbara sätt, utan resultat.

Hösten 2014 drog presidentvalkampanjen igång. Det såg ut att bli en enkel match för Mahinda Rajapaksa att bli återvald, oppositionen var splittrad och hade ingen enande kraft som kunde utmana. Tills predsidentens egen hälsominister Maitripala Sirisena hoppade av regeringen och beslöt sig för att utmana presidenten.

Det var då som hans team sammanställde valmaterial så som broschyren.. Kaasipillay  fingrar på. Någon i hans team tyckte att bilden på Sirisena mitt bland hopen skolflickor gav en bra image åt presidentkandidaten. Enligt uppgift till familjen så ska fotot ha tagits någon gång under tiden han var hälsominsiter vilket han blev 2010.

Längst ner i det vänstra hörnet står en flicka med flätat hår. Hon ser lite allvarlig ut.

– Det där är Jeromey säger Kaasipillay.

Maitripala Seresena vann valet och sommaren 2015 fick Kaasipillay möjligheten att visa bilden för presidenten.

– Han blev tyst, såg nervös ut och svettades. Sa att han förstod vår situation eftersom han själv har barn. Och lovade att undersöka var hon kunde vara. Men sedan dess har dom inte hört ett enda ord.

– Snälla låt oss veta. Jag orkar inte leva så här längre säger Kaasipillay

Nu har familjen vänt sig till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve för att tvinga fram ett svar på vad som hänt Jeromey.

Exakt hur många som försvann och dog i krigets slutskede är det ingen som vet...men regeringen själv har nämnt summan 65 000 så det är många som likt Kaasipillay väntar på svar.

Och man kan tycka att det inte borde vara så svårt att identifiera var bilden är tagen... och ge familjen ett svar. Men kanske är sanningen om vad som hände flickorna i de vita skoluniformerna allt för brutal att ge de anhöriga.