Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:42 min
Äntligen! säger österrikarna: Ekots Daniela Marquardt i Klagenfurt
Tis 29 nov 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 29 november 2016. Österrike.

Klagenfurt tisdag

Och jag säger som så många andra här: äntligen!

Äntligen lättar molnen som hängt så tunga över sjön Wörthersee och bäddat in bergen i grådaskigt dis.

Solen är tillbaka på en klarblå himmel och avslöjar de vidsträckta vyerna, bortom de närmaste kullarna som omger Klagenfurt här i södra Österrike. Nu visar det sig att den första snön har täckt alptopparna inom synhåll och meteorologerna lovar att det har vänt. Nu är vintern verkligen på väg!

Med vinter och snö kommer äntligen något annat att tänka på än den evighetslånga presidentvalskampanjen.

Vem jag än frågar, vilken kandidat de än håller på och oavsett om de är engagerade i valet eller inte så börjar varje svar med en lång djup suck. Nu får det väl äntligen ta slut någon gång, säger människor här om valet som pågått sedan början på året eftersom den avgörande valomgången i maj ogiltigförklarades och sedan har skjutits upp två gånger innan den nu till slut ska avgöras på söndag.

Kandidaterna själva verkade också hjärtligt trötta när de möttes i ännu en val-duell häromkvällen och började med att lova, att nästan vad som än händer så kommer de inte att ifrågasätta valresultatet.

Några nya argument kunde ingen av dem bjuda på. Att asylsökande och öppna gränser framställs som huvudproblemet av den ena sidan medan risken för att Österrikes ställning i omvärlden ska försvagas oroar den andra sidan, har den som följt kampanjen hört otaliga gångar.

Så i brist på något nytt att övertyga de många som fortfarande inte har bestämt sig är det nu känslorna som får göra jobbet. Och faktiskt, det som har skakat liv i den sömniga kampen på senare tid är 89-åriga Gertrude. Nästan    fem minuter lång, med samma bildvinkel och bara hennes stillsamma röst, bryter filmen mot alla regler för en effektiv kampanjvideo.

Men hennes egna erfarenheter av krig och våld och hennes appell mot hat och förnedring har gått rakt in i väldigt många österrikares hjärtan. Kampanjteamet bakom presidentkandidaten Alexander van der Bellen hade inte kunnat tänka ut ett mer gripande budskap innan Gertrud själv hörde av sig med sin berättelse och gick med på att bli filmad.

Också motkandidaten har fått påhälsning i valstridens slutskede men av obehaglig sort, berättade han i tv-duellen. På lördagmorgonen ska polisen ha ringt på hemma hos familjen Hofer och varnat för att kommunistiska grupper satt upp egna valaffischer med aggressiva budskap om Norbert Hofer. Med uppenbara antydningar att grupperna skulle ha koppling till van der Bellen, spelar Hofer på rädsla och avsky som lever vidare i delar av det österrikiska medvetandet sen Sovjetunionens ockupation efter andra världskriget.

Vilka och hur många som påverkas av känslorna och om någon har anledning att vara rädd för valresultatet visar sig efter söndag. Men nu sprider i alla fall kylan glädje i bergen. Kanonerna sprutar snö. Hotellen laddar upp och restaurangerna gör sig redo. Hoppet har väckts om en lång säsong och många turister, från när och fjärran här där Österrike över alpmassivens osynliga gränser möter Slovenien och Italien.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".