Vad händer egentligen i Österrike?

27 min

Det är dags för val i Österrike – efter många om och men. Gunnar Bolin besökte Wien under oktober för att på caféer, scener, museer och hos författare undersöka stämningen i landet hösten 2016.

Nu ska vi till Österrike och huvudstaden Wien. På söndag är det, äntligen får man väl säga, dags för presidentvalet mellan den oberoende kandidaten med rötterna hos de Gröna Alexander van der Bellen och det invandringskritiska högerpartiet FPÖ och deras kandidat Norbert Hofer.

Varför då "äntligen"? Jo, valet hölls i våras, van der Bellen vann knappt men så kom valsammanräkningen att ogillas och ett nyval utlystes till oktober.

Men då höll inte klistret på valkuverten.

Och valet sköts fram till den 4 december, på söndag alltså.

Österrikes president har, precis som Tysklands, mest symbolisk makt. Men om Hofer skulle vinna så ses det som ett systemskifte i Österrike som efter andra världskriget alltid har haft presidenter som antingen representerat kristdemokraterna, socialdemokraterna eller varit partilösa.

Gunnar Bolin besökte Wien under oktober för att på caféer, scener, museer och hos författare undersöka stämningen i landet hösten 2016.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista