Blodgivning, Indonesien och genteknik

44 min
Hur vända (S)kutan, Soweto, svenska ambassader, flaggor i hundlort, Georgien

16.00 - 16.45

Val i Indonesien
Över 170 miljoner människor, på omkring 17 000 öar i världens folkrikaste muslimska nation Indonesien, var röstberättigade i parlamentsvalet som avslutades tidigt i morse svensk tid. Vid våldsutbrott i provinsen Papua dödades minst sex personer. Nu väntar presidentval i sommar. Hör vår korrespondent Nils Horner och Håkan Björkman, UNDP.

Om blodgivning
Ännu en storhelg står för dörren och sjukhusen riskerar blodbrist när olycksfallen strömmar in och givarna tagit semester. Många vill bli blodgivare - men alla får inte. Socialstyrelsen har utrett frågan länge om fler grupper kan få ge blod. Men motargumenten är starka från läkarhåll. Medverkande i Malmö: Thomas Attnäs, Blodcentralen Skåne, Olof Lavesson, riksdagsledamot (M) och Bengt Ekermo, läkare och sekreterare i Transfusionsföreningen.

Genteknik 
Så ska det handla om ett uppmärksammat fall där en familj i Trollhättan fått tillstånd från Socialstyrelsen att med hjälp av provrörsteknik få fram ett barn som ska kunna hjälpa ett äldre syskon att bli friskt. För Helena Richardson och hennes familj har flera års oro och stress ersatts av glädje. Efter tillstånd från Socialstyrelsen att få använda genteknik har nu en efterlängtad dotter, Emma, fötts. Vår reporter Susanne Nobel träffade Helena och hennes en och en halv månad gamla dotter hemma i villan i Trollhättan.

17.00 - 17.45

Hur vända (S)kutan
Om Socialdemokrateranas kris talar vi med Harald Ullman, PR-man och Sofie Wiklund, ledarskribent Dalademokraten och Arne Modig, opinionsanalytiker.

Val i Sydafrika
Det är val i Sydafrika om knappt två veckor. ”Ett bättre liv för alla”, det är ett av regeringsapartiet ANC:s slagord. Men trots 15 år med den nya demokratin, så har ANC misslyckats med att lyfta folk ur fattigdomen. Miljoner människor saknar el och rinnande vatten. I kåkstaden i Kliptown i Soweto har många protester genomförts. Kliptown är historisk mark, det var här som ANC:s policydokument skrevs under. Här finns monument, nybyggda lägenheter, och ett hotell. Men på andra sidan järnvägen bor 45.000 människor i plåtskjul och halvt raserade bostadshus. Här är det många som är trötta på ANC:s uteblivna löften. Reportage av Margareta Svensson.

Ambassader
Enligt Ekots uppgifter ska minst fem ambassader eller generalkonsulat läggas ned. Regeringens beslut kommer i slutet av april. De platser som, enligt vad Ekot erfar, ligger högt upp på nedläggningslistan är generalkonsulaten i Los Angeles och Kanton plus ambassaderna i Colombo i Sri Lanka, Alger och Guatemala. Medverkande är Olle Wästberg, fd svensk generalkonsul i New York.

Danska flaggor i hundlort
Varför sitter den danska flaggan i hundskit längs trottoarerna på Södermalm i Stockholm? Anton Karis tog en promenad med den söderbo som har danska flaggor i beredsskap i fickan. Det visade sig vara författaren Maj Sjöwall. En av de två i duon Sjöwall-Wahlöö som skrev böckerna om poliskommissarie Martin Beck.
 

Georgien
Vi följer utvecklingen i Georgien och protesterna under eftermiddagen med hjälp av vår korrespondent Fredrik Wadström.
 
 

Programledare: John Chrispinsson och
Lotta Malmstedt
Producenter: Helena Giege och
Anna Landelius

helena.giege@sr.se  anna.landelius@sr.se