Om ryska pepparkakor i Montenegro: Ekots Johanna Melén i Stockholm

3:56 min
Utrikeskrönikan den 30 november 2016. Stockholm.

Stockholm, onsdag

I fredags stod jag i Jugooceanijas gamla båtbyggarfabrik i Kotor i Montenegro och lade i euromynt i en automat fylld med ryska godsaker: Mjuk pepparkaka med fruktfyllning från Tula, påsar fyllda med chokladkonfekt från Moskva, aluminiumburkar med kvas, den ryska varianten av svagdricka.

Det byggs inga båtar i Jugooceanijas lokaler i Kotor längre. Här skapas konst, bland annat rysk konst sedan den Rysslandsfödde galleristen Marat Guelman flyttade sin verksamhet hit från Moskva för två år sedan.

Jag reser mycket i länder som tidigare ingick i det gamla Östblocket, eller Kommunistblocket. Jugoslavien hörde inte helt och hållet dit, landet var inte med i Warszawapakten men förknippas ändå med det sovjetiska - genom sitt socialiststyre och nu med det ryska bland annat genom den ortodoxa tron som är utbredd här och det kyrilliska alfabetet som används ibland annat Serbien och Montenegro.

Ofta känner jag igen mig från Ryssland, i de små detaljerna. De böjliga senapsgula ljusen som säljs i kiosken invid kyrkoentrén i Podgorica, den bulgariske polismannens matt mintgröna anteckningsbok av samma sort jag köpt mängder av i Moskvas bokhandlar, de nedsläckta kontorslokalerna med mörka träpaneler och mörkgröna bladväxter i Bukarest eller alla gatunamn som Jurij Gagaringatan i Belgrad.

Sedan finns där mindre greppbara spår av Ryssland, som en osynlig ande svävar det stora landet i öster genom samhället in och ut ur politiken, medierna, ekonomin. Särskilt de som är positiva till EU- och Natomedlemskap och som inte tycker om Rysslands president Vladimir Putin, varnar och säger att den där anden växer och tar alltmer utrymme i anspråk. Den, säger de, vill söndra och splittra och göra vägen västerut mer krokig. Och det är väl klart att den är svår att ta på, säger en diplomat i Montenegros huvudstad Podgorica, det är ju det som är meningen.

Nu anklagas Ryssland av vissa för att på ett mycket påtagligt sätt ha försökt ingripa i Montenegros planerade Natomedlemskap genom att ligga bakom ett kuppförsök på valdagen den 16 oktober. Det blev ingen kupp, bevisningen som presenterats är vag, teorierna är många och i Moskva säger man naturligtvis att alltihop är dikt.

Jag frågar människor på stan, i Belgrad, i Podgorica, i Sofia om Ryssland, kontra väst. Jo, säger de, Ryssland är ju som en gammal vän men ska de flytta någon annanstans är det nog till London, eller Wien. Inte till Moskva. Den mesta handeln sker med EU.

Ibland får jag känslan av att det där ryska spöket är lite uppförstorat. Många av länderna jag bevakar är sedan länge med i både Nato och EU. De bestämmer själva.

I Jugooceanijas gamla båtbyggarfabrik i Kotor i Montenegro är det ryska påtagligt för att det vill vara just där. Här hänger skämtteckningarna av Putin få tidningar i Ryssland skulle våga visa och här står träinstallationerna som håller likvaka med hammare och skäror över det Ryssland man helst vill glömma. Här finns ryssarna som inte ser någon plats för sig i dagens Ryssland längre. Här, i Montenegro, kan de andas friare.