Regementets dotter av Gaetano Donizetti

Här finns inget ljud
Musikhistorien har många exempel på verk som blev fiaskon vid det första framförandet, men som senare nått både erkännande och popularitet. ”Regementets dotter” är ett sådant exempel.

Vid premiären den 11 februari 1840 höll det på att gå alldeles på tok: det sjöngs falskt och spelades illa och katastrofen var ett faktum.

Men numer är ju operan ett repertoarverk och vår svenska näktergal, Jenny Lind, hade Maries roll i operan som en stor favorit.

Marie, hittebarn och adopterad av det 21:a franska regementet, växer upp, blir vacker och blir kär. Dessvärre i en simpel tyrolare vid namn Tonio som dessutom är fransmännens fiende.

Tonio faller också pladask för Marie, men hon har lovat att bara gifta sig med en man ur regementet. Så vad göra? Tonio finner på råd och tar värvning hos fransmännen och efter en serie förvecklingar som beror på att Marie egentligen är av adlig börd och inte borde gifta sig med en simpel knekt, så får de varandra till slut ändå.

Detta kan man höra i en inspelning från operan i Lausanne med Julie Fuchs som Marie och Frédéric Antoun som Tonio på nyårsafton kl. 19.00 i P2.

"Regementets dotter" av Gaetano Donizetti
Opera i två akter.
Libretto: Jules Henry Vernoy de Saint-Georges och Jean Francois Bayard.

I rollerna:
Marie - Julie Fuchs.
Tonio - Frédéric Antoun.
Sulpice - Pierre Yves Pruvot.
Hortensius - Alexandre Diakoff.
Markisinnan - Anna Steiger.
En korpral - Jean-Raphaël Lavandier.
Grevinnan - Marie Daher.
En notarie - Pier-Yves Têtu.

Lausanneoperans kör. Lausannes kammarorkester.
Dirigent: Roberto Rizzi Brignoli.
Föreställning 18/3, Operan, Lausanne.
Från schweiziska radion.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Sam Jakobsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.00
    Julie Fuchs, Frédéric Antoun, Pierre Yves Pruvot, Alexandre Diakoff, Anna Steiger, Jean-Raphaël Lavandier, Marie Daher, Pier-Yves Têtu, Lausanneoperans Kör, Lausannes Kammarorkester, Roberto Rizzi... - Regementets Dotter, Akt 2
    Kompositör: Gaetano Donizetti