Döden i trafiken

94 min
Trots nollvision dör över 260 personer i trafiken i Sverige varje år. Har vi tappat respekten för varandra i trafiken? Och hur ska vi vända de mörka siffrorna?

Nästan varje dag inträffar en trafikolycka med dödlig utgång i Sverige. För trots tjugo år med nollvision, tio år med moderna fartkameror, ombyggnationer till säkrare 2+1-vägar, sänkta hastigheter på många vägsträckor, cykelbanor och allt säkrare bilar, är målet noll dödsolyckor mycket långt borta.

Har du varit med om en allvarlig olycka eller fått ett dödsbud? Eller var du först på en olycksplats och förstod hur illa det var? Förra året omkom 263 personer i trafiken. Det visar Transportstyrelsens statistik för 2016 som presenteras på Transportforum i Linköping idag, och det är fyra fler än 2015. Dödssiffran har legat på mellan 260-275 de senaste åren. Förhoppningen är att får ner antalet döda till 220 år 2020. Men hur ska det gå till?

Har vi tappat respekten för varandra i trafiken? Hur ska vi vända de mörka siffrorna? Vad måste till för att färre ska dö på våra vägar? Hur tänker du?

Ring Rebecka Montelius i Karlavagnen ikväll på 099-110 90 och prata om döden i trafiken. Programmet börjar 21.40 och slussen öppnar 21. Du kan också mejla karlavagnen@sverigesradio.se.

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.44
  Tasmin Archer - Sleeping Satellite
  Album: Great Expectations
  Kompositör: Tasmin Archer, John Beck, John Hughes
  Bolag: EMI
 • 21.58
  Magnus Uggla - Världen Är Din
  Kompositör: Magnus Uggla, Anders Henriksson
  Bolag: UGGLA MUSIC