Min hatkärlek till Nairobi: Ekots Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent

3:17 min
Utrikeskrönika den 1 december 2016. Nairobi.

Nairobi torsdag.

Jag sitter i taxin och läser lite i dagstidningarna. Två parlamentariker som slagits på scen inför ett lokalt valmöte ska höras av polisen. 170 000 Nairobibor har HIV. Korruptionsskandalen kring landets halvmilitära styrka för unga fortsätter. Ett högt polisbefäl sköts ihjäl vid sin bostad i går morse. Skandalen kring Kenyas OS-äventyr fortsätter också där tjänstemän tog alla pengarna och lämnade idrottarna att klara sig själva. En 16-årig flicka åtalas för terrorism i Mombasa. En man i Kisumu dödar sin fru och hänger sig själv efter ett bråk. Och som vanligt, Raila Odinga, oppositionsledaren och Uhuru Kenyatta, den sittande presidenten fortsätter att kasta anklagelser mot varandra inför valet som kanske blir av i augusti nästa år. Säga vad man vill, det händer saker i Kenya.

Jag är åter i denna stad där jag en gång bodde. Nairobi. Jag tittar upp från tidningen och noterar att "nä", vi har inte rört oss så långt. Trafiken är som vanligt, eller har den blivit bättre? Stilla står den i varje fall. För det mesta. Men längs Ngong Road pågår arbeten med att bredda vägen. Det är en viktig genomfartsled men har hittills varit enkelfilig och smal. Kanske blir det bättre, men troligen inte. Trots två nya förbifarter från flygplatsen verkar stadsplanerarna ligga 20 år efter hur de än gör.

En ambulans kommer farande med sirenerna på - mot trafiken. En svart Toyota Prado gör en vansinnesomkörning. Poliserna med kalashnikovs över axeln står och tittar i sin mobiler. De enda som knäckt koden är motorcyklisterna som på små ettriga 125-kubikare slingrar sig fram i rökdimmorna, med risk för livet. Men det farligaste är att gå. Över 600 fotgängare fick sätta livet till förra året, bara i Nairobi!

Det är lätt att inte tycka om den här staden. Men den har sin charm ändå. Taxiradion spelar skön gammal amerikansk soul, det är fart och rörelse. Utanför Prestige Plaza, ett stenkast från jätteslummen Kibera, radar gatuförsäljarna upp sina varor under enkla skjul. Och köpcentren är en egen värld! Dessa öar av funktionalitet i ett hav av lerigt kaos. Jag som kommer från provinsiella Kigali, känner jag mig... provinsiell. Stormarknaden har allt i massor, här finns snygga märkesbutiker med bara kenyanska kläder, väskor och skor. Kenyanerna är uppklädda och tjusiga och trevliga. Och coola. Folk är så coola här att man nästan själv känner sig cool. På kaffet spelas portugisisk fado samtidigt som jag hör ryska, spanska, swahili, hebreiska och svenska runt omkring mig. Nairobi är kosmopolitiskt. Och har varit det länge. Jag blir en aning nostalgisk. Kanske är det musiken. Och tänker på vad jag förr brukade säga när jag bodde här: i Nairobi blir man förbannad och frustrerad sju dar i veckan för att på den åttonde dagen bara älska stället, musiken, människorna och livet.

Nairobi - jag hatar dig, jag älskar dig!