Barnkvinnans uppgång och fall. P1 Kultur om "Adult Life Skills" och "American Honey"

24 min
Det handlar om två nya filmer kring hur en ung kvinna tar sig ut - eller inte - i livet. Möt de bioaktuella regissörerna Andrea Arnold ("American Honey") och Rachel Tunnard ("Adult Life Skills").

"Adult Life Skills" skulle kunna översätta med "vuxenfärdigheter", ungefär. För det här är en film om konsten att bli vuxen. Eller kanske snarare om konsten att misslyckas med just det. Filmen handlar om Anna som snart fyller trettio men som bor kvar hemma hos sin mamma, i ett prylbelamrat skjul i hennes trädgård.

"Adult Life Skills" är den brittiska regissörens Rachel Tunnards långfilmsdebut och hon fick stor uppmärksamhet för filmen på prestigefestivalen Tribeca film festival i New York tidigare i år där den belönades med "The Nora Ephron prize for female writers". Rachel Tunnard är född 1979 och uppvuxen i Sheffield i England.

P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj träffade henne när hon var på Sverigebesök nyligen och det visade sig att Anna i filmen och hon själv har en hel del likheter. Bland annat älskar båda att klä sig i toppluvor.

Samtidigt går filmen "American Honey" upp på svenska biografer. En road trip-film om ett gäng ungdomar som drar in pengar på att sälja dyra tidningsprenumerationer på långa säljturnéer genom USA. Regissör är den hyllade brittiska regissören Andrea Arnold, som efter filmer som Fish Tank och Wuthering heights drog till USA för att göra film i en ensemble där amatörer blandas med större namn som Shia LaBeuf och Elvis barnbarn Riley Keough.

Andrea Arnold var faktiskt på besök i Los Angeles när P1 Kulturs Roger Wilson fick en telefontid med henne häromveckan för att prata om processen bakom filmen - vars startpunkt var en tidningsartikel 2007.

Vi diskuterar också bägge dessa filmer i studion med hjälp av Kulturredaktionens Lisa Bergström.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Mattias Berg