Ingen skandal komplett utan Samsung: Hanna Sahlberg, Peking.

3:03 min

Utrikeskrönikan måndagen den 5 december 2016. Peking.

Peking, måndag.

Utanför Sydkorea är Samsung främst känt för sin världsledande mobiltelefonförsäljning, men i Seoul är det möjligt att födas på Samsung-sjukhuset, gå en utbildning som finansieras av Samsung, roa sig på Samsungs nöjesfält, klä sig i en Samsung-kappa och hoppa in i sin Samsung bil, numera visserligen producerad av Renault, men försäkrad genom Samsungs försäkringar.

Snart sagt det mesta man äter, dricker eller rör vid i Seoul verkar på ett eller annat sätt gå att koppla ihop med det mäktiga konglomeratet, som började sin framgång inom sockerbranschen.

I Sydkorea betyder framgång för Samsung framgång för landet. Konglomeratet med sina företag inom nästan alla branscher har beräknats bidra med nära en femtedel av Sydkoreas bruttonationalprodukt. Ekonomin är alltså starkt beroende av Samsung och andra liknande stora företagskonglomerat som Hyundai och LG. Omvänt betyder också nederlag för Samsung fara för den sydkoreanska ekonomin, och ett visst nederlag för den sydkoreanska självkänslan. De senaste månaderna har på flera sätt innehållit rysare. Sedan Samsungs senaste, alltför hastigt lanserade, smarta glasfyrkantsmodell visat sig explodera hos användarna har den återkallats i hela sin upplaga och också förbjudits ombord på flygplan. Det har skadat företagets anseende betydligt och lett till frågor om kompetensen i tronföljden inom det familjestyrda superföretaget.

Som om inte exploderande elektronik vore nog, har en korruptionsskandal briserat kring den sydkoreanska presidenten. Centrala Seoul har blockerats av massdemonstrationer varje lördag sedan sex veckor tillbaka. Protesterna mot president Park Geun-hye har nu nått historiska mått. Och inte heller en sydkoreansk korruptionsskandal vore fullständig utan Samsung. 

President Pak Gyun-hyes nära väninna Choi Soon-sil står åtalad för att ha använt den informella glans hon fått genom att stå nära presidentmakten, till att pressa landets konglomerat att donera pengar till vissa fonder för sport och kultur. Pengar som därmed ska ha hamnat under hennes kontroll. Som medbrottslingar åtals nu flera av presidentens närmaste medarbetare, och på gatorna ropar både gamla och unga, till och med barn i barnvagn: Grip Park Geun-ye! Medan demonstrationerna för var vecka kommit allt närmare presidentpalatset.

Den här veckan väntas Samsung och de andra konglomeratens representanter vittna inför parlamentet, något som kan avslöja fler detaljer om en trasslig häva av pengar och alltför täta och komplicerade relationer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".