Från "Skam" till "Juicebaren" – samtiden i rutan

27 min

P1 Kultur zoomar in på samtidsskildringar i webbserier. Dels den norska dundersuccén "Skam" som nu kommit till Sverige, och så den svenska serien "Juicebaren".

Den norska tv-serien "Skam" finns nu även på SVT Play – och man kan väl säga att Sverige drabbats av en liten skamfeber.

Bland de lite yngre har man förstås pratat om "Skam" rätt länge. Föräldrar pratar förvånat om hur deras barn har börjat skriva sms på norska, och börjat använda sig av skällsordet "drittsäck".

Men i och med förra veckans SVT Play-lansering har också en äldre generation fått upp ögonen för serien om tonåringarna på en gymnasieskola i Oslo.

Varje säsong av serien har olika huvudpersoner. I de avsnitt som finns på SVT Play kan man följa Eva som har trubbel med sin pojkvän och riskerar att bli svartlistad av ett av skolans tuffaste tjejgäng. Men de riktiga hardcorefansen följer redan Isaks kärlekstrubbel direkt på NRK:s hemsida.

Vår reporter Mina Benaissa besöker Hartvig Nissen, den skola där "Skam" utspelar sig och som ligger i stadsdelen Frogner i centrala Oslo. Sedan ett år tillbaka har elever och lärare fått vänja sig vid att deras gymnasieskola blivit den hetaste i Norge, kanske till och med utanför landets gränser. 

Vi diskuterar även "Skam":s genomslag med Patrick David, skribent på Nöjesguiden, och kulturredaktionens Tali da Silva.

Tali da Silva har även tittat på den nya SVT-satsningen "Juicebaren" som vänder sig till en äldre publik men likt Skam vill fånga samtiden i storstaden.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".