Ingegerd Råman – om rampfeber, skapande och envishet

30 min
Ingegerd Råman är en av våra främsta formgivare av glas och keramik. Under hösten och vintern är hon aktuell med en utställning på konst- och designcentret Vandalorum. Tor Billgren har träffat henne.

Ingegerd Råman har verkat som krukmakare och formgivare av glas sedan slutet av 1960-talet. Hon studerade på Konstfack och började sedan jobba som formgivare vid olika glasbruk i Småland, först Johansfors, på 80- och 90-talet Skruf och från 1999 Orrefors, fram till att det lades ner 2013.

Typiskt för hennes skålar och glas och tallrikar och vaser och karaffer är de strama och enkla formerna. 

2016 har hon varit aktuell med två stora projekt, däribland kollektionen Viktig som släpptes på IKEA i våras. Det blev rusning och allt var slut på några dagar.

I det andra projektet var hon en av 16 formgivare från hela världen som bjöds in till den japanska staden Arita för att göra varsin kollektion. Nu är hon aktuell med en utställning på konst- och designcentret Vandalorum utanför Värnamo, som pågår till den 22 januari. 

För Tor Billgren berättar hon om projekten men också om skapande, envishet – och rampfeber. 

Det är väl priset man får betala för att aldrig slå sig riktigt till ro. Man vill förhöja ytterligare ett litet snäpp och bli lite bättre för varje gång. Våga.

Det avsnitt av "K-special" som nämns i podden finns på SVT Play. Musiken var Keith Jarretts Kölnkonsert.