Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:25 min
Inga glasögon i Newcastle: Ekots globale hälsokorrespondenten Johan Bergendorff
Tis 06 dec 2016 kl 10:00
Utrikeskrönika 6 december 2016, Newcastle.

Newcastle tisdag. Finns det någon optiker som kan göra ett syntest på mig före stängningsdags frågar jag Jos, en levnadsglad kulturarbetare som just visat mig ett av norra Englands bästa demensboende i grannstan Gateshead. Jag tycker jag börjat se lite suddigt både när jag läser och när jag tittar på skyltar långt bort, förklarar jag ursäktande.

Jasså, du behöver glasögon säger Jos och fortsätter. Ja för ett tag sedan när jag åkte i just den här rondellen så blev jag prejad av en vit skåpbil så att jag smällde i huvudet i sidrutan och numer får rejäl huvudvärk titt som tätt.

Jag skrek till min kollega som jag skjutsade att han skulle ta registreringsnumret, berättar Jos, för bilisten försökte smita, men då svarade kollegan att han inte kunde se nått på nära håll, så jag fick slänga sig på tutan och så hjälpte medtrafikanter till att få stopp på prejaren, avslutar Jos.

Jag sväljer hårt. Dels för att jag inte vill vara med om en trafikolycka och dels inte vara ett blindstyre som inte kan hjälpa till om så vore fallet.

Visste du om att hälften av jordens befolkning, 5 miljarder människor, beräknas vara närsynta år 2050 enligt Australiensiska forskare och att en miljard riskerar att bli blinda av det om de inte får glasögon säger jag för att försöka försvara min sviktande syn.

Varför då undrar Jos? Ja ingen vet säkert, men de som läst på universitet är mycket oftare drabbade. Men det här att de flesta barn nuförtiden mest tittar på datorskärmar eller i sin mobil, är det det som driver på fortsätter hon?

Ja fast kanske bara indirekt, för det verkar som att det är bristen på dagsljus eller träning för ögonen att skåda mot horisonten som är boven i dramat, berättar jag. Så ögonforskare i Queensland anser att barn bör vara ute och leka minst en och helst två timmar om dan för synens skull. I Sydostasien är 90 procent av gymnasisterna närsynta nu avslutar jag för att hon ska förstå hur illa det kan gå.

Jaha svara Jos glatt, då kommer mina två döttrar i lågstadiet klara sig bra, för de är jämt ute och klättrar i trän.

Till slut är vi framme på andra sidan floden Tyne och Jos kör mig till den stora gågatan i Newcastle. Jag rusar in till närmaste glasögonaffär och ber om en akut synundersökning. En tjej med snygga glasögon ber mig att sätta hakan framför ett flertal olika apparater och stirra stint mot olika lampor inne i mätapparaternas inre.

En suddig luftballong, en grön prick, en blixt visas och så blåser det till rakt mot hornhinnan så att hela jag rycker till inte mindre än åtta gånger. Det ska checkas om jag har starr eller skador på näthinnan. Sen får jag gå vidare till nästa rum med en datoriserad bokstavstavla och nya apparater med bytbara linser. 

Till slut kommer domen. Du behöver inga korrigerande linser, du ser nästan perfekt. Det känns riktigt snopet. Om hälften av mänskligheten behöver brillor varför inte jag? Men kom tillbaka om tre år när du fyllt femtio, då kanske du behöver läsglasögon för att ögonmusklerna blivit lite slappare, säger tjejen med de snygga glasögonen uppmuntrande.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".