Möt Josette Bushell-Mingo - skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Tyst Teater

27 min
Född i England, bosatt i Sverige, har fått fina utmärkelser för sitt banbrytande teaterarbete.

Josette Bushell Mingo är skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater vid Riksteatern – som gör teater på teckenspråk.

Hon är född 1964 i London, utbildad på Barking College of Technology och hon var därefter verksam som skådespelare med avantgardegruppen Kaboodle. År 2000 nominerades hon till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen, men hon har även arbetat på The Royal Shakespeare Company och 2006 tilldelades hon utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire.

Sedan år 2004 bor Josette Bushell Mingo i Sverige,  och sedan 2005 är hon konstnärlig ledare på Tyst teater. För Tyst teaters räkning har hon regisserat både i Kanada och i Norrbotten, där hon samarbetat med Samiska teatern, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. För Riksteatern har hon bland annat regisserat den mycket lovordade uppsättningen av En druva i solen av Lorraine Hansberry. Och just nu turnerar hon i Sverige med Nina – a story about me and Nina Simone – en uppsättning som är ett samarbete mellan the National Theatre och the Unity Theatre i England och Riksteatern och som framförs på engelska.