God mat – och ond?

42 min

Mat är som sex. Samtidigt som den är ett grundläggande mänskligt behov erbjuder den oss också den högsta tänkbara njutning. Men den kan också i fel former framkalla äckel och avsmak. Maten kan vara förknippad med skam- och skuldkänslor, och i takt med en alltmer produktiv matindustri piskas kraven upp på att den ska vara nyttigare men samtidigt godare, billigare men samtidigt mer rättvist producerad. Och framför allt ska en outsäglig lycka och frid ständigt omgärda den heliga matsituationen. Kort sagt, det är härligt men svårt med mat. Mat väcker många frågor, och många av dem dryftas i veckans gästabud i Filosofiska rummet, av professorn i praktisk filosofi Per Bauhn, etnologen och före detta kocken Håkan Jönsson, krögaren David Kallós och matjournalisten Ingar Nilsson.

Programledare: Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media.

Veckans citat:
Trots att det blivit så modernt med mat och trots att en väldig massa människor lever på mat, inte så mycket genom att äta den som genom att studera den, analysera den, skriva om den och bråka med den, så återstår ändå många lika gyllene som obesvarade frågor.
Povel Ramel, ur Min ordkynniga penna

Boktips:
Håkan Jönsson: Tio tankar om mat
Elizabeth Telfer: Food for Thought: Philosophy and Food.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista