Ekot:s Inger Arenander, Washington

3:08 min

Utrikeskrönikan 7 december 2016. Washington.

Washington, onsdag.

Här i Washington finns det fortfarande ett par bokhandlar som är mysiga. En av dem är Poltics and Prose på Conneticut Avenue, alldeles intill där vi tvättar bilen och köper det tyska bröd som är godast i stan.

I söndags stängdes gatan av i flera timmar och poliser med dragna vapen sökte igenom området. Inget hade hänt på bokhandeln, men på en pizzeria bredvid hade en man avfyrat ett gevär mitt på blanka eftermiddagen.

Ingen skadades som tur var, men han hade flera vapen med sig och var där för att själv kolla upp vad som pågick.

Enligt en konspirationsteori är pizzerian centrum för en pedofilring. Konspiratörerna har fått för sig att den styrs av ledande personer i det demokratiska partiet med kopplingar till Hillary Clinton. Bland annat misstänkta bilder på pizzerians meny styrker dem i deras tes. Restaurangen heter Comet Ping Pong och ett par korslagda ping-pongracketar på matsedeln liknar en symbol som pedofiler påstås använda. Det måste alltså vara något på gång.

I den blivande presidentens närhet verkar hittills enbart den nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tro på teorin att Hillary Clinton på något sätt kan vara inblandad i sexhandel med barn. I alla fall twittrade han ut en artikel med strax före valet med skrikiga versaler: DET HÄR MÅSTE LÄSAS.

På Flynns gamla jobb litade en del medarbetare inte på vad Flynn sa alla gånger. Fenomenet fick till och med en beteckning: Flynnfakta. Det är Michael Flynn som ska hjälpa presidenten att sortera sant från falskt när USA:s säkerhet står på spel.

Donald Trump själv sprider också konspirationsteorier. En han släppte först i somras är att president Barack Obama inte är född i USA. En färskare är att miljontals illegala invandrare röstade i presidentvalet fast de inte får. Om det inte hade varit så skulle Donald Trump ha fått flest röster, inte bara flest elektorer, har han hävdat själv.

Varken han eller någon av hans medarbetare har verifierat uppgifterna om fusk och alla experter säger att de är falska. En av Trumps tidigare kampanjchefer, Corey Lewandowski, sa nyligen i en upphettad efter valetdebatt att felet med mediernas bevakning var att de tog allt Trump sa så bokstavligt. Det gjorde inte det amerikanska folket, fortsatte han.

De förstog att ibland när man pratar med folk, om det är vid middagsbordet eller i en bar, sa Lewandowski, så säger man grejer utan att alltid ha fakta som stödjer det.

Den blivande vicepresidenten Mike Pence verkar ha ett liknande förhållningssätt till sanningen. Jag lyssnade på honom i helgen. Han kunde inte förmå sig att säga att påståendet om valfusk är falskt. Han visste inte hur det var med det, sa han, men Pence tyckte det var "uppfriskande" att Trump uttryckte sin uppfattning. Han säger det han tror är sant, sa Pence och han kommer att fortsätta tala på det sättet när han är president.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista